Dagboken 2009

 

DECEMBER

GOTT NYTT ÅR!

2009-12-26 Alltså.... är väldigt tacksam att vi, som omväxling, hade vit jul!, men när det tar 1 timme att gräva fram bilen ur snön då känns det som att det räcker för ett tag framöver! Alltså med mer snö. Nu får det gärna hålla sig på ett par minusgrader så att snön ligger kvar och så lite sol..... vilka dagar att se fram emot!

Idag slirade vi, bokstavligt talat, på oplogade superhala vägar ner till Grästorp för bågskyttetävling. Vi stannade till i Tibro och åt god lunch hos Maria på Sinjanus och körde förstås fast utanför dem när vi skulle vidare till Grästorp. Plogbilen hade ännu inte hunnit till deras gata heller. Väl på plats sköt Angelica fina 467 poäng TROTS att plungern gängade ur sig och åkte hem med guldmedaljen minsann! GRATTIS tjejen. På hemvägen svängde vi förbi Sinjanus igen och fick fika och macka - gott och varmt tack - den här gången var det fullt farbara vägar om än lite halkiga då förstås. Just nu håller vi som bäst på att förbereda plats för valparna i köket =)

2009-12-25 Julafton var en lugn och fin tillställning här hemma. Brizna är lite halvdassig i magen - all snö? hon som är vår bästa plog...... - inget extra julgott till henne alltså =(

Här kommer så valparna då de är 4 veckor gamla! Att fota valpar stående i denna ålder (alltså deras ålder...... inget annat......) är näst intill omöjligt! Tålamod, tålamod och fler timmar senare var de till slut fotograferade. Idag hittade blå och vinröd Briznas foderskål...... eftersom hon inte har haft lust på mat var foderkulorna väl uppblötta och mjuka, mums sa de och högg in med stort välbehag...... hahahah. Fler bilder kommer snart upp i deras album =) I morgon är det bågskyttetävling som gäller.....


Tik 1   4 veckor gammal


Tik 1   4 veckor gammal



Hane1   4 veckor gammal


Hane1   4 veckor gammal



Tik 2   4 veckor gammal

Tik 2   4 veckor gammal



Tik 3   4 veckor gammal


Tik 3   4 veckor gammal



Tik 4   4 veckor gammal


Tik 4   4 veckor gammal



Hane 2   4 veckor gammal


Hane 2   4 veckor gammal



Tik 5  4 veckor gammal


Tik 5   4 veckor gammal

  

Gul till vänster och Lime till höger


2009-12-22
Nu så, ni som har väntat på 3 veckors bilderna och uppdateringar..... Stulit tid från allt julstök och bokstavligt talat SLITIT mig från valplådan! Det händer massor nu och något nytt i utvecklingen för var dag som går! Det här är en av anledningarna till att man väljer att bli uppfödare - att få möjligheten och följa valpars utveckling från födsel till leverans på så nära håll! När de öppnar ögonen, när de tydligt märks att de hör och när man får första medvetna svansviftningen och när de kommer en stolpandes till mötes när de hör att man pratar.... wow.... ni fattar att jag ligger efter i julstöket va?

Först och främst firade vi valparnas 3 veckors dag med...... avmaskningsmedel... BLÄ tyckte de allesammans! hahahaha..... köttfärsen efteråt var betydligt mer i deras smak!

Nu har gänget sylvassa tänder - en uppsättning som känns betydligt fler än vad det i verkligen är..... aj... och precis som barn skall allt undersökas med munnen. Brizna har börjat leka med dem ute på golvet. De är nu så pass stadiga att de kan göra små attacker och det ser helfestligt ut när de ger sig hän en så pass mycket större motståndare!!! Sen sover både hon och de gott! Hon är väldigt försiktig i leken och buffar mest - inte ens de så hårt att de far omkull! Duktig mamma!

4 veckor bilderna kommer upp dagen efter julafton - vågar jag nog lova. De blir ju 4 veckor på själva julafton men inga datorer startas upp under detta dygn! Å andra sidan hoppas jag att jag får hjälp så att det kan blir första bilderna i profil -stående ; )

Önskar er alla en riktigt God Jul!

2009-12-17 Valparna 3 veckor!

Tik 1

3 veckor gammal

Tik 1

3 veckor gammal


Hane1

3 veckor gammal

Hane1

3 veckor gammal


Tik 2

3 veckor gammal

Tik 2

3 veckor gammal


Tik 3

3 veckor gammal

Tik 3

3 veckor gammal


Tik 4

3 veckor gammal

Tik 4

3 veckor gammal


Hane 2

3 veckor gammal

Hane 2

3 veckor gammal


Tik 5

3 veckor gammal

Tik 5

3 veckor gammal

2009-12-15 Vet ni att det går utmärkt att sova, gäspa och ge di fast man sitter upp!?! Jo då, Brizna kan!

I går träffade Rex valparna för första gången. Den valp jag höll i undersöktes nogsamt, men allt för nära valplådan ville han inte gå. Det var lika bäst för Brizna höll sig vänligt men bestämt emellan honom och valplådan hela tiden. En och annan knuff med nosen utdelades för att han skulle veta sin plats på rätt avstånd ;-)

Valparna fick också smaka på köttfärs för första gången.... ja jisses vilket hallå det blev. Mums sa de och duckade för de tunga dropparna som dräglande mamma Brizna stod för.... Den enda som inte var överentusiastisk var den röda tiken. Jo, det lät smakas men inte så att det var värt att ge sig in i fajten som syskonen stod för!!! man kan lugnt ligga kvar och jäsa för en liten bit serveras ju då och då i alla fall.

 2009-12-13 Lucia! och 3 advent :-) Kikade på Tvs luciatåg från Växjö (klosterskolan och annan musikskola - vilket märktes!!) och blev väldigt glad och rörd då det påminde om alla de luciatåg man fått äran att delta i eller se på genom tjejernas uppträdanden =) Staffans visan ala 2009 tyckte jag var väldigt kul och udda! I övrigt har dagen gått åt att studera de sju underverken - går massor av tid där av någon anledning - lagat lädersoffan, fixat tygupphängning i vardagsrummet, spritsat hus, tåg, utedass och ett stort hjärta, gjort klart listan över vad som skall stå på julbordet i år - inga förändringar där det här året i alla fall, tagit fram recepten på alla kakor som under kommande vecka skall bakas, badat barnen samt klippt klor och snyggat till de sträva! ...... känns som jag gjort en del idag - om inte annat i kroppen - trots det ... som om jag inte hunnit med något alls... märkligt!

2009-12-10 Idag blev kullen 2 veckor gammal. Alla ser och hör verkar det som. En del av dem bjuder redan på sin charm genom att vifta på svansen när man pratar med dem eller svara ljudligt! :) Förutom att väga och fotografera valparna har jag idag städat! Jag och Göte firar ju 21 årig bröllopsdag idag. Fick minsann 5 röda rosor av honom :) Vi åt en god middag med vin och sallad och medan vi drack kaffet och åt prinsesstårta, tittade vi på nobelfesten - enbart för att se efterätten och alla fina klänningar!
 

Tik 1

2 veckor gammal

Tik 1

2 veckor gammal


Hane1

2 veckor gammal

Hane1

2 veckor gammal


Tik 2

2 veckor gammal

Tik 2

2 veckor gammal


Tik 3

2 veckor gammal

Tik 3

2 veckor gammal


Tik 4

2 veckor gammal

Tik 4

2 veckor gammal


Hane 2

2 veckor gammal

Hane 2

2 veckor gammal


Tik 5

2 veckor gammal

Tik 5

2 veckor gammal

2009-12-09 I går vägde jag gänget igen och kunde då konstatera att de nu väger över 1000g samtliga =) Det var dessutom endast två som enbart hade ögonspringor. De andra har öppnat sina ögon.

Idag försökte vi ta bilder igen och avsikten var att få fina sidobilder på deras huvuden.... eller hur!!! Nu när de har öppnat ögonen har de absolut ingen lust att hålla huvudet STILLA åt samma håll så pass länge att den som skall ta bilden hinner få till det. Suddiga eller med hängande huvuden eller vinklade åt det ena eller andra hållet...... ja jisses.... lite svårt är det ju att både hålla och ta bilden och den här gången var det jag som höll och Jey bakom kameran. I morgon blir de 2 veckor och vi gör då ett nytt försök =)

2009-12-06 Andra advent! - redan?! Vi har bakat tåg, last, räls, utedass och hus, av pepparkaksdeg, till vinterlandskapet idag =) Försökte också beställa nya mattor till hemmet inför julen men tji fick jag för de var minsann slutsålda... jojo, kunde tänka mig det när man fick två stora rumsmattor för priset av en! Så typiskt att inte jag hann fynda! Blir till att släpa de gamla trotjärnarna till kemtvätten - hu så dyrt nu för tiden - för att fräscha till dem inför kommande storhelger. Inte fanns gardinerna som jag önskade mig till vardagsrummet heller - slutsålt - självklart... jaja.. får gör som förra året då - hänger röda kulor i dem jag har nu. Det härliga gänget i valplådan är idag 10 dagar och banne mig om man inte kan skönja små, små springor till ögon redan! Någon form av tyst överenskommelse måste de gjort upp innan fotograferingen..... ett gäng gäspvalpar! Alla gäspade så stort de kunde så fort jag tog upp kameran till ögat..... hm.... se själva genom att klicka på bilden :) 

 

2009-12-05 Brizna har, som alla mina tikar haft, sitt eget sätt att ge di på!! Då hon gärna ligger helt utslagen på rygg får valparna minsann träna både benmuskulaturen och balans då de skall äta.....


Önskar att jag kunde döpa valparna redan nu. Har fått tips om så bra namn, men eftersom valpköparna inte kan/får/bör välja ut just sin ännu får jag vänta. En del av dem (valpköparna alltså) har redan valt ut det namn de vill ha på just sin valp. Föresten vet jag ju inte själv vilken av tikarna som skall gå på foder ännu. Hon kommer i alla fall att få namnet Alpha, så mycket är redan bestämt. När de föddes var det två som valdes ut per omgående, nu är det två till av dem som kommer mer och mer..... trevligt problem  ;-) .... måste jag säga. En tik är otingad och, som det ser ut nu, har jag inga problem att låta en tik bli kvar. De är så bra att jag gärna behåller två ur kullen ;)

Idag har jag möblerat om i vardagsrummet igen.... fråga inte..... och nu känns det i alla fall som att det landade betydligt bättre. Det får bli så över jul och nyårshelgen, sen får vi se.

2009-12-03 Idag har vi vägt valparna igen och samtliga har fördubblat sin födelsevikt! Dessutom har en del tagit i lite till!!!! hahahaha matvrak är var de är!
 

Tik 1

1 vecka gammal

Tik 1

1 vecka gammal


Hane1

1 vecka gammal

Hane1

1 vecka gammal


Tik 2

1 vecka gammal

Tik 2

1 vecka gammal


Tik 3

1 vecka gammal

Tik 3

1 vecka gammal


Tik 4

1 vecka gammal

Tik 4

1 vecka gammal


Hane 2

1 vecka gammal


Tik 5

1 vecka gammal

Tik 5

1 vecka gammal

2009-12-02 Då har vi gått in i julmånaden. I morse när jag gick upp var hela området frostigt och det var rejält kallt! Brrrrr...... Fotografera måste jag ju trots kylan, men det blev inte många kort! Tillbaka in i värmen i ett nafs dessutom är det just nu mycket trevligare, roligare och inte att förglömma.... varmare att fota valparna =)

 

I morgon är de en vecka sedan de föddes ...... vad tog den veckan vägen?

De käkar och växer, käkar och växer. Nytagna bilder kommer att läggas upp i morgon! I gästboken har det haglat in tiknamn på A - Kul och TACK - alla är inte så ovanliga, men väldigt trevliga ändå och en del av dem har jag redan på min listan, men det finns gott om "godbitar" också. Några väldigt udda och tilltalande. Jag har valt ut några av dem, som jag tänker använda! 

NOVEMBER

2009-11-30  Idag har vi åter vägt de små liven =) De har alla ökat bra i vikt utom lilla hanen (grön) som ligger något efter de andra i ökning, men han har gått upp i vikt han med. Brizna strimlar tidnigarna i remsor för att nogsamt lägga alla remsor över valparna när hon lämnar lådan för att gå ut, äta eller dricka vatten! Duktig tjej =)
 
Tik 1

4 dagar

Hane1

4 dagar

Tik 2

4 dagar

Tik 3

4 dagar

Tik 4

4 dagar

Hane 2

4 dagar

Tik 5

4 dagar

 

 

2009-11-29 Första advent! Det firades med glögg och pepparkakor! Gott!

2009-11-28 Döm om min förvåning när Brizna helt plötsligt stod bredvid mig i köket idag! Svansen gick så hela kroppen for fram och tillbaka, kul att hon redan är så pigg MEN inte lämna valparna redan! Efter utgång och 1,5 del foder kutade (faktiskt med ilfart) upp till valplådan igen - duktig tjej =).

 

Under kvällen vägde vi valparna och fotade var och en av dem. Medgörliga? NEJ, inte mycket trots att de bara är två dygn gamla! Samtliga har ökat bra i vikt =)

 

Tik 1

2 dagar

Hane 1

2 dagar

Tik 2

2 dagar

Tik 3

2 dagar

Tik 4

2 dagar

Hane 2

2 dagar

Tik 5

2 dagar

 

 2009-11-26 Gick och la mig väldigt tidigt (för att vara jag) bara för att omgående gå upp igen då Brizna satte igång att föda =) 00.20 i morse (26/11) föddes första valpen. Såg ett huvud med tungan ute sticka fram! hm... lipande valp... vad månne de bli av denna som uppenbarligen kommer till världen med attityd! Det visade sig vara en tik. Valp nummer två, en hane, kom 00.53. Sen kom det 3 tikar till: 01.08, 01.19, 01.31. Valp nummer 6, en hane, kom 02.15 och så kom sista tiken 02.50. Brizna nedkom alltså med 7 valpar på ca 2,5 timme! Jag har inte varit med om så snabb förlossning tidigare!! Alla mår bra, inklusive vår duktiga mamma Brizna =) Varmt tack till Maria, Sinjanus, för sällskap och handräckning. Bilderna på kullen blev inte så bra då det dåliga ljuset i rummet gjorde att vi var tvingade att använda blixten. Har försökt fixa till dem = dämpa ner dem, men känner att det inte blev så bra. De två sista togs utan blixt och där är ju ljuset ok, men så suddigt det blev..... Nåja, de är dessa jag har och bättre än inga alls!
 

Hane 1

Mörk
blått band

Tik 2

Gult band

Tik 3

Mörk
grått band

Tik 4

Ljus
grönt band

Hane 2

Mörk
grönt
band

Tik 5

Rött band

2009-11-18 Idag verkar det som att Cassandras feber äntligen vänt. Under 39 grader! Nu håller vi tummarna att det fortsätter åt det hållet.... ner mot normal temperatur.

Stephanie är lite bekymrad! Det rör sig om ett mjukisdjur i from av ett vildsvin - gott sa Cassandra direkt hon såg det - som jag köpt in för att valparna skall ha att "slakta" (ska väl läras i tid....hm....) när de blivit så där en 4-5 veckor. I går kväll konstaterade febriga Stephanie med tårar i ögonen att det GÅÅÅR inte. Valparna kommer ha sönder den då! och vi måste köpa ny då!! De får inte äta sönder den! Jo, det är ju sant och liksom tanken att de skulle "ha kul" med lilla vildsvinet!! Nu misstänker jag att Stephanie kommer skydda det genom att se till att det inte hamnar i valplådan alls ;-)

Raily har nu åkt till sina nya ägare (kennel Blacknecks) som skall köra upp honom till väktare eller polishund. Varmt lycka till säger vi och hoppas att vi får korta rapporter om hur det går med träning och senare slutprovet.

2009-11-17 Tog Cassandra till läkaren i måndags. Hon blev hemskickad, trots skyhög feber, och läkaren menade att hon har fått ett virus men vilket är svårt att säga. Det går tydligen, förutom baconfebern, två sorters influensa, vinterkräksjukan och ett antal olika virusbaserade förkylningar just nu!!! Stephanie piggnade till i  två dagar men har nu blivit sämre igen. Dessutom blev också Göte dålig . Så jag har nu tre sjuklingar att "passa upp på" samt vaknätter för de små. JA, jag är trött riktigt trött!

2009-11-12 Jaha, då bor man i en sjukstuga nu då. Tjejerna har däckat ihop i feber och kräkningar. Nu springer Göte och jag omlott - torkar snor, tröstar gråtande små och kollar temperaturen med jämna mellanrum - samtidigt som vi håller tummarna för att det inte är baconfebern de råkat ut för. Nu tror vi inte det för de brukar åka på det här varje år vid den här tiden!

Sent i går kväll snöade det med stora blöta flingor. Inte heller den här gången något som fick ligga kvar och det är fruktansvärt kallt ute, kanske för att det blåser en hel del och det märks på internetanslutningen..... "fryser" titt som tätt.... suck.... tur att man har telefon...

2009-11-09 Den här helgen har varit helt makalös kan man väl säga! Om vi ska börja med lördagen då: Först tar Angelica silvermedaljen på 25 meter inomhus! Kalas tjejen och grattis =) Sen kom information om att Vajert Dimma och hennes dotter ur första kullen - Anni von der Burgkamp - har ställts i Herning, Danmark och där tog Dimma CERT, BIR, CACIB och blev därmed DANSKT CHAMPION! Anni fick exc2 och kom 2a bästa tik. Jihaaa!
Så går vi till söndagen: Även idag tar Dimma hem BIR och CACIB, samt den nya titeln för Danmark: DANSK VINNARE 2009! och blir också DKK Ras Vinnare 2009! (Vår andra uppfödda att ta hem den titeln - Qinza var den första!) Certet kunde nu inte Dimma ta längre, så det gick vidare till ANNI som också idag blev 2 bästa tik!!! Resan hem till Tyskland för Andrea (ägare till Dimma och uppfödare till Anni "valpen på bilden") igen måste gått på moln! =) Storslam så det heter duga! Varmt Grattis!

När besked som de här kommer blir man varm om hjärtat och det är verkligen då man inser hur roligt det kan vara att vara uppfödare! Var ju absolut tvungen att klappa Briznas runda, svällande mage och förklara att moster och kusin gjort STORA namn i Danmark...... vet inte om hon fattade, men pussar på handen fick jag i alla fall. Det skall också tilläggas att Daphne tog hem CK, BIR och CACIB i Växjö förra helgen! WOW! Som sagt - det är kul att vara uppfödare mellan varven ;)

Så idag såg jag att Jennys dotter skrivit i gästboken och jag blev jätteglad! Svarade snabbt på inlägget och sparade....... bara för att se det försvinna.... eh.... vart tog det vägen? Allt försvann! Avsändare, inlägg, mitt svar .... ALLT! Så om du ser det här har jag INTE raderat ditt inlägg och ägarna av tjänsten håller som bäst på att försöka finna ut vad som hände och medan de gör det låter jag din "ruta med ja.. nu tomt inlägg ligga kvar". Skriv gärna igen! Nu är väl en liten förklarning på plats kanske - Jo, så här är det: Jenny ägde Effis syster Alice! Å nu har då hennes dotter hittat vår sida och tyckte det var jätteroligt då det inte finns så många Laekenois. Vi känner samma vill jag lova. Jättekul att du hittade oss! Alice var en tik som jag tyckte mycket om och hon var jätteduktig i lydnad vill jag minnas. Tyvärr minns jag inte hur gammal hon blev, men äldre än Effi i alla fall! Hoppas nu att inlägget finns där... någonstans i cyber, så det kommer tillbaka i sin helhet.

OKTOBER

2009-10-29 Så åkte vi då till veterinären för att få klart besked om Brizna är dräktig. Med tanke på hur hon ser ut, så fanns det på känn att det mer handlade om hur många! Först var Rex spex plex inne för sina vaccinationer och veterinären tyckte, precis som Carina på korningen, att nog har han rundat på sig ..... hm.... inte mer nu sa veterinären och klämde dessutom till med att han gott kan gå ner lite utan att det gör något.... eh... jaha... och jag som tycker att han är tunn!!!

Så var det då Briznas tur och både Stephanie och Cassandra fick följa med för att se valparna på tv ;) Megastora ögon gjorde de kan jag säga när första valpen syntes tydligt.

- Är de där inne? I Briznas mage? Frågade Cassandra.
- Ja, och här är fler! Svarade veterinären. Ska vi räkna dem tillsammans?
- Ja, sa Cassandra och höll upp båda händerna.... Precis när hon gjorde det "nickade" en valpen med huvudet - till Stephanies stora förtjusning. Den säger Hej!!
- Det är nog en av de livligaste valpar jag sett på tv någon gång, svarade veterinären. Vad tror ni den skall heta?
- Alla valpar skall ha bokstaven A först. Förklarar Cassandra och jag sköt in att den får namnet Aktiv! Är det ett tik eller han namn? Strunt samma för när de kommer vet vi ju inte vem det var som "nickade" med huvudet i alla fall - kanske.... Vi kunde se 7-8 stycken! Nu blir det till att plocka fram valplådan för i slutet av november är de här =)

2009-10-28 Gud så tråkigt det är att vänta, vänta och åter vänta...... men nu så är dagen D kommen! I morgon gör vi ultraljud på Brizna och med tanke på hur hon ser ut är det nog bara frågan om hur MÅNGA där kan tänkas vara ;)

2009-10-17 Idag har Angelica tävlat inomhus i Vetlanda och hon gjorde fina 476 poäng trots urinvägsinfektion (upptäcktes i går, fredag, och som tyvärr gått bakvägen upp i ena njuren) samt mensvärk som heter duga! Det blev alltså nytt personbästa och nytt klubbrekord och hon slutade på 4de plats i klassen. Grattis tjejen!
Nu är det inte många poäng som skall till innan hon är uppe på det personbästa hon hade i det klassiska skyttet! Då skall man veta att det är få skyttar som ens kommer i närheten av sina klassiska rekord när de går över till fristil trots att de tränat i flera år i nya stilen!! Angelica har skjutit fristil i 1 år nu och är redan uppe och nosar på de klassiska rekordet! WOW. Vi är megastolta över dig =)

2009-10-15 Idag kom ett trevligt sms från Jeanette och Vajert Raily. De tillbringade förmiddagen i Västerås där Raily gjorde L-test. Han blev med bravur godkänd och fick mängder med beröm! Nu återstår det att se om det är någon hundförare som inte "dömer ut hunden efter hårlaget" vilket ju hänt 2 gånger tidigare...... Det är ju ett skriande behov av tjänstehundar och då får man väl inte avstå ett ämne "bara" för att denne ser ful (?!) - tidigare anledningar - ut!!! Ja i Vajert Qinchos fall var det ju en väktare som inte brydde sig om hur han såg ut och Qincho arbetade som väktarhund fram till sin död. Det skall bli spännande och se vad som nu händer med Raily =) ... och Jeanette..... det här har du gjort lysande bra!!!
 

2009-10-13 Undrens tid är inte förbi ....... Even har börjat kampa!!!! Inte vet jag vad som "slog" honom, men helt plötsligt är det tydligen riktigt roligt att slita och dra - dessutom i stocken!

Brizna har blivit rundare och illamående på morgonen har hon också varit (vilket Rex, som sympatiserar, också va´ en morgon....)  ....... om två veckor är det dags för ultraljud..... gissa om det känns spännande?!

Hösten är nu långt gången och nu kan man väl konstatera att det inte blev någon brittsommar ala förra året. Lite bråda dagar blev det också - vattnet måste ut ur husvagnen och den gula Volvon ur carporten, så att vi kan backa in Öggisen för vintervilan, och så måste vi ju ta hand om Dahliorna och Gladiolusarna vilket vi inte hunnit med ännu. Ja ja... det är visst en dag i morgon också ......

2009-10-10 För en vecka sedan (20091003) var vår yngsta dotter Stephanie, i ett obevakat ögonblick, och fingrade på datorn = hon raderade start-up-filerna samt alla mail, dokument och bilder efter 2009 07 07. Därför ber jag ALLA som sänt mail efter detta datum att skicka ett nytt. Hoppas ni har sparat det i utskick så det bara är att vidarebefordra det! Nu först, efter total ombootning av hårddisken och nyinstallation av alla program, börjar datorn bli sig själv igen. Tyvärr är en hel del bilder på bla Rex och Briznas parning borta samt alla vattenlekbilderna..... =( värst är det väl att Götes CV också är borta..... ja ja, så kan det bli med 3-åringar i huset.

2009-10-02 Så är vi då inne i oktober redan! De träd som skall beskäras innan vintern är nu "friserade" och eftersom vi haft 2 frostnätter redan är det dags att skaka jorden av Dahliorna samt skära ner gladiolusarna och ta ner knölarna till källaren.

En blomma som trotsar frostnätter och blommar först nu är den på bilden - Höstanemonen =) Funderar på om jag inte skall köpa in fler faktiskt. Våra Rosor har fått fnatt och blommar om nu! Gäller både klätterrosen vid ingången och den orangegula buskrosen.... ja ja.... det lär ju straffa sig att inte förstå att annalkande vinter snart är här. Honungsrosorna har under sommaren klättrat iväg upp i äppelträdet och nästa sommar borde de blomma. Det skall bli doftupplevelse utöver det vanliga!

Vår korallpil blir ett sant nöje att följa under den här vintern. Den har dragit iväg under sommaren och nu är grenarna så där korallröda som de skall vara.... tänk er snö på det..... fint.... kommer förstås att fotograferas... ger vit vinter, om vi nu får någon vit vinter, lite färg!

 

Vi har också köpt in en ny ros till nästa år. Hipolyte heter den och är en buskros. Den sätter vi ner under nästa vecka då det skall bli mer normala höstnattemperaturer igen = ingen nattfrost. Dagarna är dock väldigt fina med sol och runt 10-12 grader. Det njuter vi av, dogsen och jag, på promenaderna.    

 

SEPTEMBER

2009-09-30 I går beskar vi körsbärsträdet och påbörjade beskärningen av plommonträden. Det känns nu i luften att vintern är i antågande. Frågan är hur mycket vinter det blir den här gången? På kvällen när jag var ute med hundarna nöp det ordentligt i både kinder och händer och tanken slog mig att lite till och frosten är ett faktum ..... I morse var den det! Tunt frostlager på bilrutorna och på gräsmattans skuggsida gav den inte med sig förrän vid 10 tiden...... brrrrr.....

Känns lite märkligt att sitta med DK-campingkatalog och kika på soliga, varma sommarbilder samtidigt som den ena höststormen avlöser den andra utanför medan kvicksilvret stadigt sjunker på termometern. Nog har man märkt under årens lopp att Danmark är ett gästvänligt land men att de har så otroligt många campingar hade jag ingen aning om! Fast jag vet inte om jag gillar att de tar betalt per skalle istället för som vi är vana vid - per ekipage. Förstår tanken bakom det, men för oss som är så många kommer det svida rejält i plånboken. Nå ja, när vi nu ändå skall dit så gör vi det till årets semester och vi ser verkligen fram emot det hela familjen =) 

2009-09-28 Nog märks det att man inte är van festprisse längre..... både jag och Göte känner oss fortfarande dävna efter helgens firande av Mickes 45 års dag i Älvkarleby   ..... Supergod mat, gott vin och annan dryck, skrattsalvor både högt och lågt, husesyn samt trädgårdsgenomgång för att se hur långt renovering och annat kommit sedan vi var där sist. Vad duktiga ni är Tarja och Micke - det har blivit så fint! Stackars Frasse (Mickes värdiga schäferhane) hade, dagen efter, fullt upp med att gå igenom sin hage där Rex och Brizna parade under sennatten. Göte och Micke skulle "vattna av dem" och stod ute i becksvarta mörkret under stjärnklar himmel med varsitt klirrande glas och studerade/pratade om..... ja.... stjärnorna då antar vi (jag och Tarja) när kärleksparets hängning var ett faktum. De satt ihop i 20 minuter.   
Jag och Tarja satt i vardagsrummet och mumsade på ostbricka medan vi avverkade världsproblemen vår vana trogen. Rutter och campingplatser i Danmark inför nästa år gick vi också igenom. Barnen tackar och hälsar till Ida och nästa år måste vi ha´ Öggisen med oss så vi kan stanna längre ;-) .... orkar vi det....? hahahhaha..... Helt fantastiskt trevligt hade vi och bockar och bugar för värdparet och vi ses ju snart igen.

2009-09-25 I går fick jag hjälp av Jennifer att fotografera kärleksparet under hängningen. Tack gumman! :) När vi gick ut var det mulet, lite blåsig och ruggigt. Rex och Brizna gjorde ifrån sig, körde ett gäng jakt-tok-rundor så vi fick hoppa undan ..... galningar! ..... samt lite sedvanlig brottning ....och så var det tydligen dags och precis när Rex fastnat och började att vända sig bröt solen fram, blåsten avtog och det blev så fint en solig höstdag kan vara!!! Undrar om man skall lägga in någon tolkning i detta faktum......? ja... döm själva en av de fina bilderna, som Jennifer tog.

2009-09-23 Nu är parningen i gång. Efter att ha kuttrat, tränat och kärleksfullt fjäskat och vårdat varandra i 2 dagar var det tydligen dags för mer "nu ser vi till att bli parents" idag. Jag hann precis knäppa den här bilden innan Rex började med det klassiska trampandet. Bara att ställa ifrån sig kameran och det var exakt det för när jag vände mig om mot dem igen satt han. Hjälpte honom att få bakbenet över Briznas rygg och de hängde i 7 minuter denna första gång! Vilken fin första parning det blev. Båda var tysta, lugna och stilla. 

2009-09-20 Idag fick Rex sin belöning ...... "kärleksdate" med Brizna. Oskulden rök på dem båda, och Rex låter hälsa att skall det vara så här går han gärna fler mentaltester!!!!! . Helt i höglöpet är hon dock inte ännu.  

2009-09-19 Så kom då äntligen dagen då vi kommit med på ett Svenskt mentaltest. Packade in Rex och Raika (som är i slutet av sin skendräktighet - suck) i bilen och åkte tillsammans med Jennifer mot Örebro BK. Domare för dagen var: Martti Keskinen och Barbro Kamleitner. Rex var först ut av dem två och gjorde kanon i från sig. Om vi skulle fråga honom var nog kampen det bästa på hela testet    .... fast vid närmare eftertanke kanske han skulle säga lerdiket faktiskt......... där var det blött, svalt och skönt.... när han behagade komma upp ur det för att hälsa på socialfiggen hade han lera långt upp på magen...... knasboll! Trots dålig koncentration (kan det ha att göra med att Brizna startat sitt löp?) så skrapade han ihop 330 poäng samt 5 (= totalt oberörd) på skotten och blev därmed godkänd. Exteriörbedömningen är ju redan klar så dagens prestation genererade därmed till titeln: KORAD!   Så var det Raikas tur och hon är lika kampglad som Rex MEN si idag ville hon inte kampa fullt ut med testledaren!?! Hon gick banan med Jennifer och de gjorde jättebra ifrån sig båda två. Raikas poäng, 215 (skottfast), räckte inte för godkännande, men vad gör det? Hon gjorde vad hon skulle på de ställen som betyder något och avreagerar på sekunden! Kanon tjejen!     

2009-09-09 Inte vet jag vad som är fel med immunförsvaret mitt...... Blev till slut av med mega förkylningen - för att vara kry och pigg i...... 5 dagar! Nu är jag förkyld igen och den här gången fick jag det av Göte - tack.... vänligt........ En av nackdelen med stor familj, viruset går liksom runt - varv på varv på .... Göte har redan börjat piggna till igen, men jag får väl dras med det här ett tag till antar jag - suck.

Fick av min gode vän Tarja veta att svininfluensan inte heter så längre, i dagligt tal alltså, ..... nä då, den heter baconfeber nu mer....... ja och det är ju gott - bacon alltså.... ;-) men det har vi inte - jo, bacon har vi, i kylskåpet, men inte baconfeber.

2009-09-05 Idag har jag varit skrivare till domare för lydnadsklass 1 på Knottebo BK. 9 st ekipage kom till start och det var väldigt hög klass på dem alla!

På eftermiddagen ringde Angelica som varit och tävlat jakt i Saterup. 270 poäng och vinst blev dagens resultat. Personbästa och nytt klubbrekord. Yeha, tjejen! Stort grattis från oss, som nu kan släppa taget om tummarna, så att blodcirkulationen åter kommer igång. ;-)

2009-09-03 Det var trevligt att öppna mailen i morse =) Bland skörden fanns ett mail från Mizzys ägare Helene och Janne, som berättade att även Mizzys röntgen nu är avläst och hon fick HD - A och AD - 0/0. Så glad för er och Susannes skull ;-) Ge Misa Mi en STOR puss från oss!

I skörden fanns också ett från Örebro BK som sa att Raika och Rex kommit med på MT!!! Yes! Nu så skall vi ut och skälla på figgar, kälkar och annat makalöst konstigt bland höstlövens alla färger... he, he....

2009-09-02 Så är vi inne i första höstmånaden nu då! brrrrrr.... fryser bara jag tänker på det. Vildvinet har redan bytt till höstdräkt och det är kallt ute.

Här hemma tränar jag, Rex och Brizna kontakt för hela slanten (deras kontakt med varandra är betydligt bättre än gentemot mig..... hm.....). Stegförflyttningar och position med bibehållen kontakt också - om ni frågar Rex så vill han hellre ut i sökrutan igen, men det får tyvärr vänta ett tag till. Raika och jag kör inkallningar och apportering. Ska också lägga upp nytt schema på hur jag skall träna - och med vem - samt startat upp träningsböckerna igen. Här skall erkännas att jag har slarvat jättemycket med dem. Tidigare var jag betydligt bättre på att föra in ALLT jag och hundarna tränade: när, var (plats), hur (moment, del av moment osv), väder, förhållanden, resultat, att tänka på, fila på osv. Kanon att gå tillbaka till om man stöter på patrull, men nu är det stora luckor i böckerna för att jag inte fört dem som jag gjorde förr..... aj aj... nu får jag skämmas lite...... upptäckte också att Brizna inte ens har någon träningsbok ju........ ok! lovar bättring....

Så ringde jag SKKs avläsningsavdelning för att höra om de ligger efter med avläsningarna och om de kunde säga när ev. Briznas plåtar skulle läsas av. Glatt meddelade hon då att de lästes av i går och HD A/A samt AD 0/0..... Jiiipiiiie!!! Det betyder att hon på nästkommande löp (oktober 2009) kommer att paras med REX!

AUGUSTI

2009-08-27 Så kom han då - teknikern från Telia...... och nog har vi problem, men han kunde inte finna ut varför. Efter ett par tester, byte av modem (som fungerade sämre) och byte tillbaka igen, samt nya tester så fungerade dock allt igen, vilket förbryllade honom ännu mer..... teknikens under alla under säger jag...... hm.. låt mig gissa..... han sa något om att byta ut modemet till ett nyare och stackars modemet såg nog krossklorna och "tänkte" bäst att fungera....

Årets Oskar för bästa fejkade dräktighet går till........... Vajert Raika.... grattis tjejen! Ligger nu i hårdbantning inför kommande MT! Så parar vi om vid nästa löp och beställer då ett som är som vanligt - inga fler tysta löp tack unge dam!

Even är inte ledsen alls för han har precis parat Xena igen! Den här gången gick det vägen ordentligt så nu är det upp till Xena att producera ägg så det blir puppisar också. Vi håller tummarna och väntar med spänning på ultraljudet i slutet av september. 

2009-08-26 Idag är första dagen som vi haft en lugn stund eller ja..... lugn och lugn..... telefonen har ju ringt mest hela dagen, men vi har inte varit iväg eller så. Bland annat ringde Telia!!!! OJ! De ville komma in med en tekniker eftersom vårt internet strular så - minsann! - så i morgon eftermiddag kommer de för att kika på vad som kan vara fel.

2009-08-25 Idag har vi haft bildag igen. Örebro, Kumla, Hallsberg har avverkats under dagen. Detta bilkörande ruinerar oss! Nåja, nu har vi stor fungerande tv igen och så har vi storhandlat så frys och kyl är smockfulla. I går var både Cassandra och Jennifer till tandläkaren. Tyvärr skrämde de skiten ur Cassandra - tack för det "idioter" - så nu skall hon få en specialtid till barntandläkarna i ..... just det Örebro.... mer resande! Jag och Stephanie är fortfarande förkylda, de övriga har piggnat till igen.

2009-08-23 Idag fungerar nätet betydligt bättre även om det fortfarande konstrar så fick jag i alla fall hem alla 78 mail!!! Jennifer träffade pojkvännen under helgen och kom hem med nya krafter. Veckan som gått har fungerat bra för henne i plugget och hon trivs verkligen både med kompisarna i klassen och gymnasiet i stort. Så glada för henne skull och håller tummarna för att det skall hålla i sig =9

Angelica, vars nya termin startade upp i onsdags, var mindre glad över sitt nya schema där lektioner kolliderar både här och där! Henne schema var ändå inte sämst statt denna termin. En tjej i klassen måste klona sig så där en 4 gånger för att kunna vara på sina lektioner........ endast två ämnen var utan kollision för henne - stackars tjej - ena dagen skulle hon dessutom vara på lektion i tre olika ämnen samtidigt!!!!! Woine, hur har det tänkt då? Annars tycker Angelica att det är ganska skönt att vara tillbaka igen.

Cassandra började i 1a kass i onsdags och har fått en magister. Hon tycker att det är jättespännande och att de har fått så många olika böcker. Så jobbar de minsann i matte och svenska nu! hahahaha hon är för härlig när hon återberättar sin dag vid middagarna. Både hon och Stephanie är helt slut när de kommer hem numer. Stephanie så slut att hon inte alltid äter middag..... snark.....   

2009-08-18 Då internet fortfarande fungerar som det själv känner för - hade jag en ny dust med Telia idag! NU äntligen verkar de inse problemet och lovar att åtgärda det till senast fredag denna vecka (hm.... det tror jag när jag ser det). Tog en fotosväng i trädgården idag. Våra gula hallon är makalöst goda kan jag säga! Brickbandet till Anders kläder är klart så i morgon skickar jag över det till mor, som gör tunikan och byxorna, så hon kan sy fast bandet där det skall vara.  

2009-08-17 Idag börjar Jennifer i gymnasiet. IT multimedia musik heter programmet. Lite spänt har det varit över helgen, men nu så är vardagen igång. Cassandra och Stephanie börjar fritids resp. dagis i morgon. Jag har gjort ett par olika prov av brickbandsvävning för att se hur mönstren blir och fastnat för två olika. Ett av dem skall bli till min kusin Anders nya vikingakläder. Satte den varpen och startade upp under kvällen. Önskade bara att det ständiga illamåendet kunde släppa taget.

2009-08-15 Göte körde ner Angelica med packning och mat till Olofström, jag och tjejerna låg på soffan och tittade på tv, snorade och hostade i kapp mest hela dagen. Tur att även hundarna var loja den här dagen. Sent på kvällen kom Göte hem igen bara för att "hänga över toalettstolen" ..... hm.... det är väl inte influensan vi fått? Den där sviniga..........

2009-08-14 Idag körde vi Jennifer till pojkvännen i Hallsberg igen. Just nu är det lite jobbigt och kämpigt för dem båda då han flyttar till Västerås i morgon för flygutbildningsstudier. Sen tog vi en "tripp" till Kumla för att hämta hem Angelica från hennes pojkvän. Kul liv vi lever va? I bilen känns det som. På kvällen packade Angelica sina saker och tillsammans med Göte packade de bilen inför morgondagens färd ner till Olofström.

2009-08-13 Inte klarade vi oss från förkylningen heller.... det var väl bara att räkna med eftersom vi fick den av Angelica även förra året! Så nu mår vi minsann inget vidare här hemma. Tog en ny dust med Telia idag och de lovade igen att åtgärda problemet med internetuppkopplingen. Under tiden skriver jag här och den dagen det går uppdateras det igen.

2009-08-12 Idag fyller Stephanie 3 år!! Grattis tjejen =) Det firade vi med att på morgonen titta på ett hus, men nej - så pratar vi inte mer om det.

Hem för att rasta vilddjuren, äta lite lunch och plocka med ombyte osv. till Stephanie. Sen körde vi Cassandra och Stephanie till Monica och Micke och jag, Göte och Angelica vidare till Örebro för handledarutbildning - ÄNTLIGEN! Den var faktiskt väldigt intressant och nyttig. Efter den körde vi Angelica till pojkvännen i Kumla, hämtade Jennifer hos sin pojkvän i Hallsberg och sen till Monica och Micke för att hämta tjejerna och sent på kvällen var vi åter hemma...... Stephanie då? Henne firade vi i går kväll!!!! Hon blev jätteglad för alla paket och tårtan var mumsig, för att inte säga smaskig, mega god alltså - tack Angelica för att du fixade den!

2009-08-10 Frampå eftermiddagen lämnade vi Jennifer hos pojkvännen i Hallsberg och sen hämtade vi Angelica vid tåget för vidare transport till bågskytten för träning. Japp, nyss hemkommen från Gotland och till träningen per omgående - ingen vila ingen ro här inte! Att långbågen gick av satte trots allt sina spår visade det sig. Angelica kunde inte stränga på sin tävlingsbåge själv genom att den knakar när man gör det. Hon försökte flera gånger, men det resulterade endast i vanmaktstårar. Göte hjälpte henne till slut och när hon lugnat sig kunde hon börja skjutträningen. Att skjuta med bågen var inga problem. Bra gick det också ;-). Precis som förra året har Angelica dragit på sig en mega förkylning, hoppas nu att vi andra klarar oss. 

2009-08-07 Denna helg är det utställning i Askersund. Nej, jag har inte anmält någon av vilddjuren här hemma. Stefan på petshop kommer hit och bor här under helgen. Det har blivit tradition sen vi flyttade hit och ja, första året föddes ju Stephanie just den här helgen, medan Stefan satt på verandan och rökte! Ja, han chockas inte så lätt eftersom Annelie födde Nattis i bilen på väg in, så han tog det med ro då han har "vanan inne"....... hahahha. Rex charmade in sig och till slut tvingades Stefan erkänna att han gillar den killen.... ;-) fast han har skägg! (Stefan är ju en fd malleuppfödare)

2009-08-06 Idag har Telia åtgärdat felet med den fasta telefonen på bekostnad av internet verkar det som......... suck....... Nytt försäljningsknep? Istället för "Ta två betala för 1", så vänder Telia steken och menar "Betala för 2 och få 1"...... jaja.... det är ju marknadsföring det med.......

Fick sms från Angelica idag, hon är ju på medeltidsveckan på Gotland, att långbågen gick tvärs av i fullt uppdrag och rappade henne över benen!!!!! NEJ! Med hjärtat i halsgropen fick jag så tag i henne på kvällen och hon hade klarat sig bra trots allt... Phu! Det är nu andra långbågen som går av för henne. Den första när hon skulle stränga på och så nu det här =( - nickname fick hon omgående av de andra, när de konstaterat att hon inte skadat sig allt för illa förstås, BOWKILLER!!! hm... ja det var ju snällt....

2009-08-02 Nu har vi varit utan fast telefon i en vecka och internet lever sitt eget liv - verkar det som....... Felanmäler vårt telefonnummer varje dag för att få Telia (går tydligen under det allmänna namnet FELIA) att reagera och göra rätt för sig.

Har fått mail om att Vajert Balto nu tagit en ny rallylydnads titel och det i högsta klassen. WOW! Grattis från oss. I övrigt har vi nu satt fart med att rensa rabatterna från allt ogräs som tycks vara det enda som stormtrivs när det regnar i mängder. Nu börjar vi se att där finns planerade växter också - alltså de som skall vara där. Liljorna har slagit ut och jisses vad gott de doftar när man passerar dem.

I fredags kom ett trist mail från Sonja om att Vajert Inka gick över regnbågen till stora viddernas ängar den 24 juli i år. Alltid lika jobbigt att få dessa mail och våra tankar går till Sonja.

JULI

2009-07-27 I förrgår tävlade Angelica i 3D. Hon upptäcker då att hon har svårt att träffa fåglar i nedförsbacke. Pilen satt i fötterna de flesta gångerna och det ger inga poäng. Med andra ord gick själva tävlingen knackigt den här gången, men se rörligt mål var det inga problem med!!

Det rörliga målet var en liten "kul" grej arrangörerna anordnade efter själva tävlingen och bestod av ett vildsvin på en låg lövad vagn. En person drog vagnen i långlina från ena butten till den andra och skyttarna fick skjuta så många pilar de hann innan vildsvinet försvann bakom butten på motsatt sida. Hahahaha gissa om det blev spännande! Angelica lyckades skicka 3 pilar: En i benet, en i hjärtat och sista i ryggen straxt under ryggraden. Det gick ett sus av beundran bland de äldre skyttarna som stod bakom oss och tittade på. Dels för att hon hann skjuta 3 pilar med fristilsbåge på så kort tid men också för att om djuret varit levande hade hon lagt ner det med de 3 hon träffade med. Den i benet stoppar upp, hjärtträff är hjärtträff och nådastöten som fäller djuret var ryggpilen. Hon vann en fläskfilé på ca 780gram!!!! Men Angelica är Angelica och när hon kom tillbaka med vinsten hade också hon fått bekräftat av domaren det samma som vi fick veta av de äldre skyttarna, att hon skulle gjort processen kort om det varit ett levande djur och säger då lugnt: Hade det varit så hade vi fått mer kött!...... Totalt sköt hon 7 pilar och missade vildsvinet endast 2 gånger! Två lungträff lyckades hon också klämma till med på dessa 7 pilar. WOW!

Lite plåster på "miss-såren" från själva tävlingen blev det med andra ord!

2009-07-20 Trötta och "eländiga" är vi nu åter hemma från Junior-SM i jakt/fält/tavla förlagd i Edsbyn.

Jag, Angelica och Brizna åkte upp till campingen redan i torsdags och första tävlingsdagen var på fredagen (17/7). Angelica blev gruppledare för sin grupp och läser här igenom information som skall vidarebefordras till de övriga i gruppen.

Efter lite information av arrangörerna går alla till uppvärmningen/inskjutningen och får då se vilka mål som kan finnas ute på banan. Sen ställer alla upp vid pålen med gruppens nummer och får sina poängkort och blir anvisade vilken plats de skall starta på = domarna följer grupperna ut och lämnar dem på vid respektive startnummer och säger hur lång tid det är kvar till första pil får släppas. Banan är sedan snitslad och gruppen går själv till nästa mål. Efter 15 mål är det matpaus och sedan är det 15 mål till som skall avverkas. 3 pilar får skjutas på varje mål. Den först satta poängpilen gäller och det betyder att om man är säker på att tex 1a pilen ger poäng behöver man inte skjuta fler, väljer man att göra det ändå och tex. no2 sätter sig i hjärtat = högsta poäng, är det ändå pil 1s poäng som räknas. 
 

Att inte skjuta bort någon pil i skogen räknas bland skyttarna som en bra tävling - för att inte tala om vad föräldrarna (läs de som betalar pilarna) tycker..... - även om poängen inte blev som man hoppats. Detta var Angelicas andra jakt tävling och den allra första med nya bågen. Alla pilar med hem, men skruven som skall hålla pilhyllan ligger någonstans i skogen.... =(
Eftersom Angelica inte haft möjlighet att träna jaktstig - finns ingen på hemmaklubben och den som ligger någonstans vid gymnasiet har ingen haft tid att visa henne till - så blev det poängmässigt inte så där bra, fast hon slog i alla fall första tävlingens poäng. och roligt hade hon minsann! Hon tycker att jakten är en rolig tävlingsform och tänker satsa mer på den (Phu säger jag som betalar pilarna.....) . Bilden är gruppens startmål (mål 13) De skall alltså nu beräkna avståndet till målet, från pålen, och sätta pilen inom ringen (helst) för högst poäng eller åtminstone någon stans på kroppen som ger poäng (vissa delar är dött fält som de säger = ingen poängträff. Det gäller tex. fötterna på de flesta fåglar.) Beroende på vilken pil (av tre möjliga) som är poängpilen får de olika poäng därför är pilarna märkta med 1, 2 resp. 3. På första målet sköt Angelica iväg en pil som missade tavla helt! Borta i skogen låååångt bakom tavlan (en 25-35 m bakom började skogen), hittade vi pilen!!!! Avståndet till tavlan är 50-55 m i det här fallet! Nästa mål var just fågel. Här är svårigheten att 1) Beräkna avståndet 2) kalkylera med lutningen uppåt för att pilen skall gå rätt och nå sitt mål. 3) Hålla balansen på det ojämna underlaget! Angelica hade en attans otur här.... 1a pil satt som poängpil, men Angelica blev osäker och sköt därför iväg en pil till. Den pilen satte sig i hjärtat!, men eftersom 1a pil är poängpil får hon inte räkna den bättre pilens poäng.... det var väl synd .....att inte bästa pil gäller. Att gå jaktstig 2X15 mål är fruktansvärt konditionskrävande!!! Idag var det dessutom strålande sol, mängder av vätska gick åt, och myggorna uppskattade verkligen att det gick över 100 personer i skogen..... Vid ett av målen var det bra nära att det trampade på orm..... nix.. jag var då inte med dem längre.... jag satt och broderade vikingakläder vid klubbstugan, tog promisar med Brizna och njöt i solen ;)

I lördags (18/7) hade Angelica fridag. Då tävlades det i fälttävlan, men Angelica har inte tränat fält alls så vi anmälde inte dit. Istället satt vi vid husvagnen och njöt av dagen. Tog promis i omgivningarna och hade sådan tur att en av Angelicas klubbkompisar från hemmaklubben hittade en extra skruv som skall hålla pilhyllan, så vi kvistade dit (till tävlingsområdet) och satte fast den! Tack snälla för hjälpen.

I söndags (19/7) tävlades det i tavla. I 4-6 sekundmeter (någon tippade på upp emot 8) och kastvindar - ömsom motvind, ömsom sidvind för ja inte vet jag.... alla håll kändes det som - skulle så gänget skjuta 3 pil a 12 omgångar på 60 meter (i Angelicas åldersklass) två gånger med paus emellan och sen finaler. INGEN kom upp till de poäng de är vana vid i den hårda vinden. Pilarna dök precis innan tavlan (när de kom i lä) och satte sig väldigt lågt för samtliga. Det märkliga under dagen var också vädret! Förutom blåst så regnade det - dvs. öste ner när vi kom OCH i alla pausar - men när de väl ställde upp på linjen för att skjuta så slutade regnet! Märkligt eller hur?!! Angelica gjorde nytt personbästa, men nöjd var hon då inte trots att hon tog sig till finalomgång där hon slogs ut av den som slutligen vad klassen. Efter tävlingarna satt vi i husvagnen och fikade innan vi for hemåt. Under hela hemfärden spöregnade det och mitt i allt gick en säkring på bilen så jag hade ingen instrumentbelysning i ca 20 mil!!!! Suck - nåja det gick inte att köra fortare än 70 i alla fall då vägbanan var mer vattenbana än väg på sina ställen. För att inte köra i diket av trötthet stannade vi 4 gånger på vägen hem och vi var inte hemma förrän straxt efter kl. 03.00 på morgonen...... hellre det än inte alls!  

 

 

2009-07-14 Idag fick Cassandra erfara att det är förenat med livsfara, om än rolig sådan, att bada så det stänker..... i alla fall om Rex och Brizna är med ute! Roliga bilder blev det och vi slutade när båda knashundarna dök efter Cassies tår som rörde sig i vattnet......

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2009-07-13 Idag var det fint väder, så vi tömde vagnen på resten och åkte sedan för att släppa av Angelica vid bågskytten. Medan hon tränade åkte vi till Marieberg och böt ut ena gasolflaskan samt handlade lite. När vi ändå hade tillfälle kikade vi lite på vagnarna som var till salu. URK! Vad äckliga de flesta var!!! Varför städar man inte ur vagnen inför försäljningen? Diskhoarna "levde ju" och toalettrummet vill ni inte veta hur de såg ut. Största chocken var nog en relativt ny vagn - 2005 - där inte ens gasolköket var avtorkat och kylskåpsdörren klappade vi igen innan det där gröna äckliga där inne fick för sig att komma krypande mot oss...... blä vad äckligt. Fattar inte hur prislapparna kan vara så höga med tanke på en del vagnars skick......

2009-07-12  I går ställde vi av vagnen och tog bara in det vi behövde för kvällen då det vräkte ner när vi kom hem. Idag känns det att man har resa i kroppen. Alla är trötta och lite mosiga. Even mår inte bra alls, dels har han skadat bakbenen och baktassarna på hundpanget, men det verkar vara något annat också. Inte är han så hyper intresserad av Raika heller så inte vet jag om parningen tagit eller ej. Mager som en sticka trots att han äter och trött....... riktigt trött..... nog blir jag lite orolig allt.  

2009-07-10 Dagarna går alldeles för fort! I morgon skall vi packa ihop allt och fara hem igen och jag känner att JAG VILL INTE! Tog två härliga turer i trollskogen. Den ena med Brizna - vi käkade blåbär i mängder - och den andra med Rex. Han gjorde mig dock lite nervös ett par gånger då han tvärnitade och gjorde markeringar ut i skogen..... undrar just om han fick för sig att det låg figuranter där ute eller om det stod något djur där. Kändes lite obekvämt faktiskt - menar man har ju ingen lust att helt plötsligt få kuta arslet av sig för att det kommer ett galet vildsvin farandes... gott föresten.... vildsvin alltså!......

På kvällen kom solen och det var kav lugnt - vattnet på sjön var verkligen spegelblankt och jag satt på kobben i kvällssolen och bara njöt. Så kom jag på att jag ju har kameran med mig.... hann precis till förtältet innan störtskuren kom, så var det med den fotograferingen =(

2009-07-09 Idag har vädret bjudit på blandade skurar. Ibland regnade det mindre och för det mesta ÖSTE det ner. Vi bestämde oss för att åka in till Sala för shopping. Så här efteråt kan det tyckas som en dum tanke..... GUD så fattig jag blev. Både Jennifer och Angelica köpte gympadojor och Jennifer dessutom en bikini. Så blev det en del välbehövliga tillbehör till husvagnen och till gasolgrillen samt lite snacks inför kvällens sittning.

Under de här dagarna har det kommit och åkt en del husvagnar på platsen bredvid oss. Rex har inte brytt sig trots att kedjan varit lång nog för honom att kunna nosa på den som fixat på med sin vagn ... till dess träplattorna man har under stödbenen lyftes av ägaren..... DÅ reagerade Rex... upp på bakbenen, studsade bakåt.... kasta pinnen kasta pinnen...! En av camparna, en dansk man, skrattade gott åt Rex och tyckte att han kunde ju slänga iväg en av träplattorna så hunden fick något att göra..... neeeejjjjjj.... phu! Fick stopp på det tilltaget i tid.. Jösses!

Efter grillning och diskning sitter vi i förtältet och pratar. Regnet har upphört och mörkret lägger sig utanför. Rex ligger fortfarande ute och jag är MEGA STOLT över att han fixar det så bra. Inget skällande, inga dumheter osv. Sitter där i lugn och ro och tittar ut genom förtältsdörren och vad ser jag....!!!! Rex kommer gående tvärs över stora planen från helt fel håll!!! Efter honom släpar kedjan och kroken!! Det går folk runt gräsplanen i mörkret och pratar, men han bry sig inte alls om dem. I stället kommer han rakt emot oss och in i förtältet för att få hjälp att bli av med "barlasten"...... inte undra på att det var så tyst utanför vårt förtält - han var ju inte där! Undrar just hur lång tur han tagit runt och genom campingens område?

2009-07-08 I dag var vi till Kennel Törnskogens på fika och valp-pussning. Blev en hel del hundprat och annat trevligt snack. Tack för att vi fick komma förbi =). Medan jag och Tarja gjorde middag tog Micke och Göte en promis i trollskogen med Hilman, Lilja och Rex. Rex blev väldigt förtjust i Hilma, men hon tyckte nog att han var i fräckaste laget som avlade visit och kuttring helt orakad...... nä... Hilma vill ha släta pojkar. Efter promisen satt vi i förtältet och pratade låååångt in på småtimmarna. Micke och Göte blev lite .... hm.. skall vi säga .... blariga.... fick nämligen i sig en del........ ostbågar alltså..... he, he, host, host.....  

2009-07-07 Det gick väldigt tungt till hundpanget. Med knökfull vagn och minst lika, om inte mer, knökfull bil "tuffade" vi iväg. Framme på panget blev vi liiiiiite misstänksamma, för att inte säga överraskade, då Raika tillät att Even BOCKADE! .... hej vänta lite.... stopp..... hon löper ju inte ännu .... eller?.... funderar på om hon gått upp i tyst löp för jag har då aldrig hört talas om att en tik släpper till annat än att hon löper - någon som har? Vi får väl se om det blir puppisar eller ej.

Ekipaget - bil och husvagn - gick betydligt lättare med bara två hundar i bilen. Väl framme vid kampingen tog Tarja och Micke emot oss. I rasande hastighet var förtältet uppe och alla övriga prylar på plats, så middagen kunde påbörjas! Tack snälla goa vänner för all hjälp =)

2009-07-06 Hemma igen - bara för att bära ur alla vikingakläder och tillbehör från Öggisen och bära in kläder, skor, mat m.m som behövs till vår stora familj för cirka en veckas camping i Sala. Even och Raika har bokad plats på hundpang och när vi åker i morgon "droppar" vi av dem där. Det skall bli spännande att se hur det går - har aldrig lämnat någon hund på pang förut. Rex och Brizna tar vi med oss - lika spännande (tror jag) att se hur de klarar av campingliv. På campingen väntar Tarja och Micke med barn och hundar på oss. ÄNTLIGEN skall vi ses igen!!

2009-07-04--05 Vi vaknade till strålande solsken! Nattens åskväder var förbi och vilken trevlig festival det blev i år! =) Visserligen kom det en skur båda dagarna, men vänligt nog inte förrän i samband med kvällsstängningen och på lördagskvällen bröt solen igenom igen. Helgen innebar många besökare och rekordförsäljning av pannkakor! Trötta och nöjda krokade vi på vagnen på söndagskvällen och himlavalvet öppnade sig när vi rullade ut från området! Snacka om tur! Lite smolk i bägaren var att jag inte fick med någon lampa hem..... han, smeden, hade glömt att jag beställde en förra året...... GLÖMT?!?!?!! eller hur..... så lite purken blev jag allt och har bestämt mig för att rita min egen och leta efter en smed som kanske kan tolka min ritning.

2009-07-03 Idag har vi varit till Monica och Micke och pussat på valpar.... eller ja, tjejerna pussade och vi fikade. Sen åkte vi och handlade och packade in matvarorna i husvagnen - krokade på den och åkte till Stallarholmen. När vi kom dit fanns det "som vanligt" ingen plats för husvagnen trots att den skall vara utmärkt från år till år. Nå nu fixade det sig genom flyttning av "felparkerad" bil. Efter att vi installerat oss åt vi middag och böt om för att gå bort till de andra vid lägerelden. Framåt småtimmarna kom Tor till festen och vi kutade i spöregn och åska upp tillhusvagnen för skydd. Det fullkomligt öste ner hela natten!!

2009-07-02 Idag har vi tvättat och packat husvagnen! Jennifer var den som "gnuggade" taket och precis när hon var klar kom regnet....... suck..... Nu är i alla fall Öggisen redo för avfärd i morgon och målet är Vikingafestivalen i Stallarholmen över helgen.

2009-07-01 Så var då jag, Cassandra och Stephanie och besiktigade husvagnen i Mariestad idag - söt stad föresten - och det gick alldeles lysande. Dessutom gasoltätt, inga varningar om torra nötta ledningar någonstans! Så nu är den klar att tas i bruk =9

Vi stannade till för att fika på ett café på vägen hem. Bäst vi satt där hörde vi åskknallar! Riktigt rejäla dessutom! När vi väl var hemma tvättade vi vagnen utvändigt. SÅ fin den blev nu. Önskar bara att jag finge tid att vaxa den också, så där så den riktigt lyser!!! Hörde på radion om översvämningarna i Skara och hustaket som farit in i butiken av allt regn.

Skara..... Inte alls långt från där vi var ju... inte en gnutta av regnet har nått Olshammar, men molnen ser bra märkliga ut.......

 

JUNI


2009-06-28
Idag har Öggetorpan varit föremålet för all uppmärksamhet. Vi har ju haft problemet att vi inte får in el till vagnen, men det visade sig inte alls vara så vid närmare efterforskning. Det var ena minuspolens sladdar som släppt. El in i vagnen fanns alltså hela tiden! Idag har jag alltså fixat minuspolssladdarna (4 st) så att det även 12V fungerar och det LYSER! Kollade också yttre lamporna och kunde inte begripa varför inte parkeringsljusen bak ville lysa..... tills jag skruvade loss hållarna och upptäckte att där inga lampor fanns! Men tjena....... inte undra på att det inte fungerar (undrar just vart de tagit vägen....?). Nu är nya lampor på plats och det lyser och blinkar när det skall runt om, så om det inte felas med bromsar eller annat tjafs bör den ju gå igenom besiktningen på onsdag. Besiktningen ja.... det är ju också en historia för sig. Tänk att det skall vara så svårt att få en tid nu eller egentligen inte så konstigt vid närmare efteranke då det är många husvagnar som har besiktningstid just nu. Så varför tänker man då inte längre och bokar en tid per omgående när lappen kommer så har man ju en på NÄRMASTE station.... nej då istället sitter man och sliter håret av sig in i det sista för att det inte finns tider att uppbringa förrän om två veckor!!!! Nå, nu hittade jag en tid i Mariestad och det visade sig att vi har lika långt dit som till Örebro så då går det ju på ett ut. Nu återstår "bara" utvändig tvättning av vagnen. Skönt att det ordnade sig med besiktningen för på fredag åker vi till Stallarholmen och den årliga vikingafestivalen =) Cassandra och Stephanie ser fram emot att få sova i husvagnen igen =)

Förtältet till husvagnen drog vi ut på gräsmattan för att tvätta av kjolen och lufta delarna genom att hänga upp dem i torkvindan - hahaha... det blev som ett tält liksom och vi tyckte det såg jättehäftigt ut......... något som Brizna INTE höll med om! Gud så läskigt! Det slutade med att jag, Cassandra, Stephanie och Jennifer satte oss i "tältet" och lockade på Brizna till dess hon gjorde oss sällsis..... men DÅ var det ju inte så farligt längre trots att Stephanie och Cassie hela tiden rörde på "tältduken". BRA Briz, så duktigt! I morgon gör vi om det ;-) Stephanie blev ledsen när vi gick in för hon ville minsann sova i tältet!.......

2009-06-25 Nu när vädrets makter ÄNTLIGEN fattat vinken av hur en sommar skall te sig vädermässigt har tjejerna megakul genom att köra vattenkrig var och varannan dag. Det är dock en viss skillnad på hur mycket vattenLEK och hur mycket vattenKRIG det handlar om .......måltavlan är dock den samma......... döm själva..... ;)Jey in action. Bilden öppnas i nytt fönster om du klickar.Angelica in action! Bilden öppnas i nytt fönster - om du klickar.

 

 

 

 

 

 

Så Cassandra då, som försöker ge igen så gott det går =)

2009-06-20 Idag var det tänkt att Angelica skulle till klubben för att träna, men det var då verkligen inte väder för det, så vi ändrade planerna och slappade halva dagen. Framåt eftermiddagen så bröt solen fram och vips blev det riktigt behagligt ute igen. Vi tog dummyn och hundarna (Rex, Raika och Brizna) ner till båthamnen i Olshammar för lite bad och vatten apportering. Angelica fotograferade och vilka härliga bilder det blev. En familj lämnade sin vackra segelbåt och kom bort till "vår" brygga för att titta på när hundarna for som galningar i vattnet. Brizna är den som simmar bäst och som fattat att apportera, Rex gillar iden och simmade ut för att sno apporten av Brizna. Han var också den som sååååååå nära hoppade i vattnet från bryggan, men nej..... inte så här första gången - passade dock på att hälsa på familjen, när han ändå var på bryggan och sprang. Raika väntade till dess de var nära nog och knyckte då apporten, oftast av Brizna då förstås.

2009-06-19 Midsommarafton och blandat väder. Vi åt lunch inne eftersom en skur behagade komma förbi just då... så blev det solsken och vi åt äpple och rabarberpaj ute samt ställde upp kubben - kubbspel är ju ett måste .... eller......? Even böjer sig ner över ena kastpinnen och nosade på den och då säger jag att det inte var något att oroa sig för. Han rör den inte! Han fick ju vara ute med oss eftersom han är den enda av våra hundar som inte skulle komma på tanken att röra pinnarna eller så.....   HA... sa han och tar upp pinnen och apporterade (känner fortfarande att förvåningen inte släppt taget om kroppen) den till mig. Blev så paff att jag inte kom mig för att hämta kameran! Kasta iväg den igen bara för att se om det var en tillfällig sinnesförvirring som inträtt hos honom.... men inte då! Han for iväg, plockade upp pinnen och bar den hela vägen tillbaka DESSUTOM drog han emot när jag höll i den?!!!?! Kamp!?! ... hm... undrens tid kanske inte är förbi trots allt......

Middagen intogs inom hus då ett nytt regnväder hittat vägen över oss. Trots blandat väder så hade vi en trevlig midsommarafton.

2009-06-17 Idag har bilen varit hissad på Munksjöfabriken. Hjälpsamma arbetskamrater till Göte hissade upp bilen och böt hjullagret. Tack, tack, tack..... När jag körde dit bilen - väldigt försiktigt - hade jag Brizna med mig så hon fick sig en ordentlig skopa av mentalträning! Högtryck som drog igång, skrammel av plåt, gallertrappor, bromsskrik från timmerbilarna och människor som kom och gick genom dörrar typ överallt och alla ville hälsa på Brizna vilket hon ställde upp på med kraftigt viftande svans! Det visade sig att det skulle ta betydligt längre tid med bilen än de först trodde så jag och Brizna tog en promis hem och under tiden bilen fixades lekte Brizna, Raika och Even (ja, ni läste rätt!) på tomten. Passade förstås på att fotografera =9 

2009-06-16 Jodå, visst har bilen brakat..... hjullagret på höger sida fram har packat, så nu har jag ingen bil förrän vi kan få det fixat! grrrrr...... Jag blir galen på allt som bara tycks hända utan att man kan påverka det.

2006-06-15 Idag började Angelica sommarjobba och efter jobbet åkte vi till Hallsberg för bågskytteträning. Hon håller som bäst på att skjuta in nya bågen och det ser riktigt bra ut! Hon tycker jättemycket om den. På väg hem blev jag lite orolig för bilen låter väldigt konstig. Det skrapar och tjuter från höger fram och har gjort så från halva resan hem från Olofström. Det började med att det klonkade till och nu blir det blir bara värre och värre......... Säg inte att bilen skall rasa för oss nu också.... Vad är det som händer?

2006-06-14 I lördags åkte jag ner till Olofström för att hämta hem Angelica. Vi hade megaproblem att få med allt i bilen, men man har väl stuvat förr så till slut gick det minsann.

På vägen hem stannade vi hos Susanne på Ruby river´s för att släppa av Gaïa (för vidare resa till Belgien med Susanne och Joachim). Det har varit många vändor hit och dit, för och emot runt Gaïa. Tyvärr hamnar man förr eller senare i en fas där man måste stanna upp och fundera på vart man är på väg (med sin uppfödning) och vad resan till målet "får kosta" så att säga. Hur mycket avkall eller "ifrånsteg" är man beredd att göra i sitt avelsarbete och skall man ändra från sitt grundtänkande för att passa in på det man för tillfället har eller skall man stå fast vid sitt ursprungliga mål och därmed ta smärtsamma beslut som får hjärtat att gå i bitar? Var landar man om man börjar göra avkall från sin övertygelse? Det är en sak att inse att en hund inte är frisk och därför utesluta den ur aveln och, om det krävs, sätta stopp för lidande. Om inte annat är det enklare att ta beslutet. Men att utesluta en hund ur avel som har mycket att tillföra ÄR jobbigare. Mitt "problem" är att jag KAN inte göra avkall på mentaliteten! Jag har kommit fram till att det går bara inte - inte för mig i alla fall - exteriören kommer i nästa hand och så kommer det att förbli. Gaïa är vansinnigt vacker (tycker jag), har ett otroligt steg är välvinklad med bra benstomme. MEN hon räcker inte mentalt. Skottberörd och inte helt att lita på samt en stressnivå av sällan skådat slag som startade i samband med första löpet. Jag avstår hellre än att chansa och har förstått att valpar får hon nog ändå..... fast i Belgien. Personligen tycker jag oerhört mycket om den här tjejen och önskar att det kunnat vara annorlunda...........

2009-06-12 I går var det skolavslutning för Cassandra! Hennes fösta och tur hade vi med vädret även om det blåste en hel del. Märkligt kändes det att inte "gå över" till Tarja för sedvanlig jordgubbstårta, fika och senare grillning då även Katta och Kaj slöt upp. Kändes vemodigt att sätta sig i bilen och fara hem där jordgubbstårtan förvisso väntade, men det fattades en hel del folk liksom......

I dag var vi till Sinjanus på studentfest. Jättetrevligt och så fiiiint dukat med små virkade studentmössor på bordet och mellan dem hagtornblommor! God mat och vacker studentska =) som också har en ljuvlig personlighet..... tyvärr glömde jag kameran..... ja ja... det blev lite tokigt när vi skulle iväg. Härliga människor och många skratt avlossades. Tack för att vi fick vara med och fira Cornelia denna stora dag i hennes liv!

2009-06-07 Man kan inte annat än att bli imponerad över bågskyttarnas styrka. Angelica tävlade i går i Hallsberg på en FITA 1440 rond. Det är hennes andra tävling i den här formen och hon ökade sitt rekord samt klubbrekordet med 75 poäng och detta i ömsom sol, regn och HAGEL skur. Under en 1440 tävling skjuter man iväg 144 pilar! 36 st på stor tavla á 60 meter bort, 36 st på stor tavla á 50 meter bort samt 36 st på liten tavla á 50 meter bort och slutligen 36 st på tavla á 30 meter bort. Det betyder att Angelica drar upp 30 lb/144 gånger! (1 lb = 453,6 gram.) Alltså drar hon upp 13,6 kg varje gång och allt görs straxt under axelhöjd!!!! Sen skall hon hålla still, sikta och släppa vid rätt tidpunkt. Som sagt svårt att INTE bli imponerad. Grattis tjejen till mycket bra genomförd tävling. Ja just det..... hon slutade på 4e plats endast 38 poäng, från 3an..... (få se vad hon nu kommer att prestera med sin egna alldeles nya båge...)

2009-06-01 Så har vi gått in i första sommarmånaden och min förhoppning är ju att denna sommar inte blir en repris av fjolårets regnskörd..... Det innebär också en hektisk tid så här i början på månaden med stundande skolavslutningar, studentfiranden m.m. Tjejerna har en kusin som tar studenten, tyvärr kommer vi inte  kunna vara där då hon går ut den 3 juni redan, mitt i veckan och på kvällen dessutom! Usch vad tråkigt. Hade sett fram emot alla släktens studentfiranden som nu stundar ett par år föröver med start genom Emmas. Vi önskar henne lycka till med ev. fortsatta studier eller arbetssökningar. Marias, kennel Sinjanus, dotter tar också studenten i år och dit skall vi i alla fall =). Så har ju Angelica avverkat första året på bågskyttegymnasiet och kommer hem för sommarjobb!!! Tänk att hon fick ett!

Det har ju nu varit högsommar i flera dagar, så idag påbörjades operation "rädda trädgårdslandet" - dumt av mig att ha Brizna med mig! Hon, precis som Rex, kommer i fortsättningen att förpassas inomhus vid vattning (om jag inte vill ha lite tokroliga bilder förstås).

I övrigt har det åter gått troll i maskinparken här hemma och precis som förra gången är det 3 (tre) maskiner som lagt av samtidigt! Det började också som förra gången med TVn, japp den vi hade inne och lagade har nu lagt av för gott och är nu begraven. Sen la diskmaskinen av, så nu är det handdiskning som gäller och av någon anledning, nu när det är så här varmt, blir det lite husvagnssug när man står där med händerna i baljan..... märkligt..... Så till sist sa tvättmaskinen upp sig för gott! Nu har vi ju den som vi fick av Susanne och Joachim när den, som nu är död, krånglade för oss hela tiden ett tag. Det är bara ett problem....... elsladden måste bytas och det är inget som Göte ger sig på inte = Vi är utan fungerande tvättmaskin. Suck, så här är det jämnt! Kan någon förklara varför?

MAJ

2009-05-31

 

Grattis på mors dag alla mammor!


 

2009-05-30 Nu har jag ont i vaden! Ja man får ju skylla sig själv om man kommer på den eminenta (not) idén att spela fotboll med Even (av alla). Har nog inte skrattat så gott på bra länge! Han var TOTALT ointresserad av bollen fram till vi mer eller mindre sköt den på/inunder honom. DÅ lekte han lite med tassarna över bollen och rullade den lite, men blev samtidigt stött/exalterad - kanske - för han började nafsa mig i händerna och till slut i vaden (aj!) då jag skrattade så åt honom!!!! Kan säga att Göte vred sig av skratt han med. De andra fick spela fotboll de med och till skillnad mot Even så är de med på noterna med besked. Tjejerna tycker att Raika är roligast för hon släpper bollen även när de säger till. Inte hoppar hon framåt, som Rex gör, mot bollen när de skall skjuta heller (även om han också släpper när de säger till) utan väntar snällt till dess de sparkat iväg den. Läbbigst är Gaïa som ohämmat springer över dem (läs barnen) som står i vägen - hon väjer inte! Tråkigast är Brizna, som älskar att spela fotboll, men inte gärna "delar bytet" - hellre då att bli jagad med bollen i munnen och gärna i flera timmar - och barnen springer förstås efter.... för att få henne att släppa bollen...!!!! hahahahahaha

Till middag grillade vi, vår vana trogen i fint väder, och åt ute. För en gångs skull blåste det inte och vi satt ute långt över tjejernas egentliga sängtid. Underbart!

2009-05-29 Idag har jag och Raika kört lydnad igen. Den här gången "vanlig" lydnad (eftersom jag slipper räkna stegen) och det gick galant .... hm.... har det med min säkerhet att göra månne? I "vanliga" lydnaden har jag grepp om vad vi håller på med och det är klart att hade jag varit hund hade jag också blivit säkrare då.

2009-05-27 I ordentligt blåsigt väder, men soligt, har vi idag tränat uppletande, budföring och platsliggning. Brizna och Rex gick riktigt bra och Carinas hundar kanonbra! Så drack vi kaffe och smaskade i oss de två bitarna av jordgubbstårtan jag tagit med. Kan en träning bli bättre än så? 

På kvällen, när jag roddade av mailen, fick jag ett mycket tråkigt besked från Sussie och Nicke. De hade idag tagit bort Donna!?!  Varför vet jag inte riktigt, känns det som. Sussie skriver att Donna ändrat sitt beteende, men jag har inte hört något om det tidigare, och undrar om det verkligen inte gått att finna ett nytt hem till henne?! En frisk, friröntgad tik med lydnadsgrunder och utställningsmeriter och som inte är 5 år fyllda ännu...... har också fått veta, från helt annat håll, att Sussie och Nicke väntar hem en grönisvalp!? MEN? sist jag hörde något skulle de ju ha en Samojedvalp....fattar inget, men det är nog inte meningen heller. Känslan av olustighet sköljde i vilket fall som helst över mig.

2009-05-26 Raika och jag har idag kört en ordentlig genomkörare i lydnaden..... grrrrrr.... vad jag har svårt för att komma ihåg alltså !! Jo så här är det: nu när vi startat upp IPO lydnaden på allvar kan jag inte få in i minnet det man skall göra. Momenten i sig är ju inte så långt ifrån "vanlig" lydnad, men det är upplagt lite annorlunda, så jag har jämnt skägg med att räkna steg och där det skall ske något (efter x antal steg) skall man ju komma ihåg vilket moment man håller på med. Det underlättar en hel del om man gör det för då vet man ju vilket kommando man skall ge hunden - eller hur...... ....... I vilket fall som helst så, med en mycket tålmodig tjej vid sidan, fick vi ihop det till slut. Ja, jag hade fusklapp med mig......

Först idag fick vi tid att fira framgångarna på IVÖn som det bör firas! En smarrig jordgubbstårta fick det bli och tjejerna åt så jag trodde det skulle komma ut genom öronen!!!!

Två bitar "räddades" inför morgondagens träning! Jag hoppas att inom överskådlig framtid kunna ha med mig tårta eller specialmacka för tävlingsframgång inom bruks/lydnad! Hittills  har det varit goda mackor för mental-test framgångar och tårta för utställningsframgångar.

2009-05-24 Igår körde jag tjejerna till "Åsbro rocken" och åkte sedan vidare till Monica och Micke. Tack för en trevlig dag och jag säger det igen... MAX 1-2 kg till på Wargha så är hon kanonfin i kroppen =) Någon undrar nog nu varför jag säger det och det beror på att Wargha varit lite för rund tidigare, men så åkte nyligen hela gänget på en ordentlig influensa och kilon tappades rejält! Stackars djur föresten. Nu så är de krya igen och nu har man ju chansen att hålla igen på viktökningen ;)

Hem för middag och mitt i natten var det så dags att hämta hem tjejerna + en kompis till Jennifer som skulle sova över. Satt sen och snackade till långt in på småtimmarna. Trevligt!

Idag körde jag Angelica till tåget och sen fick gräset sig en omgång i trädgården. Passade på att ta lite bilder och denna röda tulpan har en otroligt lyster i sin färg!

Brizna - galningen - lekte med livet som insats när jag kom på henne med att gräva upp nya äppelträdet!!!!!! Ahhhhhhhhh.... Nejjjjjjjjjjjjjjjj......... Vad göööööööööör du?!!! Tur för henne att hon inte hunnit så djupt innan jag hann dit!!!  

2009-05-23 Nu har vi varit på ny resa! Den här gången skramlade det väldigt konstigt under bilen (?!) men något vatten har inte fyllts på alls, eftersom det inte behövdes. =9

Jag, Cassandra, Stephanie, Brizna och Rex lämnade hemmet i onsdags för avfärd ner till Angelica i Olofström. Slutmålet för den här resan (förutom att ta sig hem igen.....) var nämligen SBLOs utställning på Ivön, som ligger 3 mil nedanför Olofström. Rex anmäld till utställningen för sin debut i utställningssammanhang och Brizna främst för socialiserings skull........ Dessutom visste jag att Guns tikvalp (Bits - bilden), efter Izor, skulle ställas ut och min förhoppning var att fler av hans valpar skulle vara där - spännande att i så fall få se dem!

Resan började ju galant..... packade bilen - inkl. barnen - medan Rex rastade på tomten. Öppnade så grinden och säger bilen, hopp in till honom varpå han glatt tar ett jättesprång in HOS TJEJERNA vänder i deras knän och lägger sig platt tvärs över dem båda ....... Åh.... tokiga hund! Ut med honom och in med honom på HANS plats i bilburen bak medan båda tjejerna grät eftersom han rev dem när han snurrade runt och antagligen för att de blev lite rädda också när han kom farande. Tröstning och upp efter Brizna så att också hon skulle hinna rasta av sig medan jag packade in det sista. Hon fick dock inte chansen att hoppa in på fel ställe! Resten av resan gick väldigt fint och vi landade nere hos Angelica straxt före 3 på eftermiddagen. Där tog vi mellis innan vi gick till parkleken med tjejerna. Tillbaka till lägenheten för middag och skaplig sänggång efter avrastning av Rex och Brizna.

På torsdagsmorgonen åkte vi till utställningen. Det första jag får se är Izors valpar!!! Underbara! Alla tikarna var på plats (4 st) och OJ vad såld jag blev på dem alla!

Guns tik blev BIR valp och slutade som BIS 3 valp totalt =) Grattis!! Både uppfödargruppen och avelsklassen (valp) fick självklart HP, och jag försökte faktiskt erkänna mig som uppfödare till dessa tjejer... men det gick ju inte...... Grattis Anette - de är kanonfina =) (Nu väntar jag med spänning på att få se hanen ur kullen, som bor hos Lacken Vacken - till WW nästa år surrades det något om.... ;-) ... fixar jag att vänta såååååå länge?)

Rex, som debuterade, fick CK och blev därmed bästa hane. Brizna fick CK och blev därmed bästa unghund, så mötte hon Championtiken (mamman tik valparna) och till min stora förvåning slog hon henne (?!!) och blev därmed bästa tik. Angelica fick hoppa in som handler på Brizna när det nu var dags att möta Rex. Det gjorde hon kanon bra och de kammade hem BIRet tillsammans. Rex blev således BIM!!!!! WOW! Fick jättemycket beröm för deras glada spralliga sätt, öppenhet och tillgänglighet av domaren. Åh, vad sådant känns fint!

 

Efter bedömningen gick Rex och jag iväg för att leta reda på Jesper för att få till en  exteriörbedömning. Med hundarna vilande i skuggan gick vi sen med tjejerna till campingens lekplats, tittade på IPO uppvisning och ställde Lottas ena "valp" - Arn i tervringen. Kul! Sent blev det dags för finalerna och Rex blev BIS 4 öppen, Brizna blev BIS 3 unghund samt BIS 4 totalt. Så kommer då dagens trixigaste moment........ att få in ALLA priser i bilen där dessutom hundarna, barnen och allt annat man har med sig till platsen också skall med hem.... Det är makalöst vad mycket saker som delas ut i finalerna - jo, vi lyckades till slut att få in allt och lämnade IVÖn solröda i nyllena, trötta, upprymda av dagens alla händelser och framför allt jätte glada inombords!

Tillbaka i Olofström köpte vi pizzor som vi smaskade i oss innan vi somnade väldigt ovaggade denna kväll. Tack, SBLO, för en trevlig utställningsdag med kanon arrangemang denna gång också!  

2009-05-18 Helgen, som precis passerat, har gått i trädgårdens tecken =) Lite nya växter införskaffades nämligen i torsdags, bland annat två honungsrosor, som jag hoppas tänker klättra upp i det gamla äppelträdet och fylla det med underbara blommor och framför allt doft! Ett nytt äppelträd har också fått sin placering på tomten. Fredag, lördag och söndag har alltså gått åt till att sätta ner de nya växterna på plats, att dela perenner, gräva upp skott (rosabusken) för att flytta och sätta ner på andra platser (en del i kruka för att ge bort till vänner). Alla dahlior har nu blad vilket vittnar om att de klarat sin vinterförvaring även denna vinter =) Tulpanerna blommar ännu i hjärtrabatten! Den vita vinbären har "drivor" med klasar redan och årets första rabarberpaj avnjöts som efterätt redan i torsdagskväll. Den andra avnjöt vi ute i solskenet i söndags. Så grillade vi förstås! Det var däremot för blåsigt (kalla vindar fortfarande) för att äta ute annat än ena kvällen, tyvärr. En sektion - vinglig och provisorisk fäst sådan - av hundgårdsstaketet kom också upp (hatar den här hundgården vid det här laget....blir aldrig klar då jag behöver hjälp och vet inte vem jag skall vända mig till....). Tyvärr medförde det en, tror jag i alla fall, muskelbristning i mellangärdets vänstra sida (hjärtsidan alldeles riktigt). Fick i alla fall konstig kramp och har fasligt ont fortfarande!

2009-05-03 Minns att jag tänkte - det är inte sant - när klockan ringde. Dags att stiga upp och gå bort för att äta frukost. Inte vet jag vad som blev fel, men vi kom dit sent och frukosten blev ett enda stressmoment = fick knappt något i oss. Tillbaka till hytten och den här gången bestämde vi oss för att inte gå två gånger. Vi tog båda hundarna och all packning i ett svep och gick ner till bilen. Av båten och mot centralen för att hämta Angelicas biljett hem =) Tack gumman för sällskapet. Själv åkte jag till Älvsjö, tankade fullt, fyllde på vatten, köpte en kopp kaffe på Mc Donalds som jag sörplade i mig medan hundarna rastade. Sen åkte jag till mor i Stallarholmen, lämnade deras beställning (hoppas ni gillar vinerna) fyllde på vatten, fikade och pratade medan Rex och Raika for som galningar på tomten. På eftermiddagen landade jag hemma. Stannade en gång och fyllde vatten förstås, men på det hela taget gick resan hem bra. Åt tidig middag och somnade framför tv..... undrar just varför..... hehehe

2009-05-02 Upp före tuppen, kändes det som, för att masa sig iväg till buffé frukosten. Knökfullt med folk! Så tidigt!?! - fast vi förstod sedan att det för en del var så sent...... hm... ja, direkt till frukosten för fyllekäk med andra ord.... suck... Vackert väder och otroligt fint att sitta vid fönstret och se Finlands innerskärgård - minst lika vacker som Sveriges - glida förbi. Drömsk blir man också och det blev allt till att springa när vi såg att hamnen (gode gud!) kom oroväckande fort närmare. Med snabba steg till hytten. Hundarna till bilen och tillbaka till hytten för packningen och åter till bilen som nu stod väldigt ensam kvar på bildäck! Så rullade vi av och styrde från Åbo mot Helsingfors.

Hur långt vi hade kört när tempmätaren drog i höjden vet jag inte, men ungefär i 1 - 1,5 timme. Det var ju bara att rulla in till sidan och sätta på varnings blinker ..... som INTE fungerade!!! Den bara tjöt dovt, men det blinkade banne mig ingen annan stans än i mina ögon tillsammans med de blixtrar som sköt ur hjärnan (ja, jag tänkte just då på min man....) Öppnade huven och fyllde på vatten. Så körde vi vidare och vid nästa avfart fann vi en mack som vi vek av till och fyllde på mer vatten samt fyllde på petflaskorna och hundskålarna också.... uti fall att.... Bäst jag står där får jag syn på en hundrastgård nere vid skogsbrynet - ha! perfekt - det var väl meningen då =) Glada blev Raika och Rex som fick sträcka ut och göra ifrån sig ordentligt.

Så handlade vi lite dricka eftersom det redan var varmt och vi misstänkte att varmare skulle det nog bli den här dagen. Rullade vidare mot målet och blev fruktansvärt osäker efter alla avfarter och rondeller om vi verkligen var på rätt väg. Vände om och körde tillbaka till den mack vi senast passerade. Vi var då i Solo. Fyllde på vatten (nähä!) och frågade personalen om vägen..... nejdå vi var på rätt väg och hade vi inte vänt utan fortsatt ca 8 km hade vi varit framme redan!!!! Vi åkte därför åter åt det hållet och fann stället hur lätt som helst. Rullade in en bit bortåt grusvägen och hittade en perfekt plats där vi kunde backa upp bilen till hälften in under träden = Skugga länge! Så tog vi ut hundarna på en sväng och för lite godis. Medan jag gick bort till testplatsen för att se på hur det hela skulle gå till passade Angelica på att sova i bilen... märkligt... ungdomar pallar visst inte trycket längre. Jag kände mig hur pigg som helst! ;-)

Så kom Sari och Marjaana med dignande fikakorg och pizza + dryck precis när det var Rex tur. Till bilen för att hämta honom, men när vi kom tillbaka hade de ändrat sig för deras pizzabud hade anlänt med lunchen. Vi satte oss därför och fikade, vilket jag behövde vid det laget, medan vi väntade. Å vad det var gott med riktigt kaffe! Det på båten är ingen höjdare alls, till skillnad mot det Sari hade med sig - starkt och gott. Till det åt vi bulle, som jag höll på att sätta i fel strupe när de ropade att NU SÅ är det Rex tur. Först kontroll av öronmärkning och så åtstramning av halsbandet enligt anvisning från dem. Så gick vi ut på planen för kontakt/hälsning och kamplek. Gick galant alltsammans. Kälken var inget att bry sig om för Rex heller. Första hotet var för honom inget hot - han siktade in sig på pinnen hon hytte med när hon kom skrikande - och när hon var nära nog tog han sats och tjopp snodde den av henne.... hehe.... bytet mitt sa han! Dumpe blev lite olyckligt då han var på väg fram för att nosa på den och den for upp! Hoppade undan lite, så var det över. Tunnan som rullar ner kommer bakifrån och Rex studsade glatt bredvid den som om han tänkte leka med den! hm.... knas! I containern släppte de betongplattor och det var ett fasligt liv i mörkret - slog lock för mina öron! Ett och annat skratt avlossades också då knasen inte kopplade på nosen (just snyggt av en sökhund) utan försökte höra med huvudet på sned var jag satt. Trångt är det där inne med presenning på golvet och diverse bråte över allt, och när han väl fattade var jag var - sittandes längst in i ett prång - tog han satts och hoppade (!) över grejerna för att landa i mitt knä! Det var då domarna skrattade gott åt honom. Så var det dags för uppbindning i kort - och då menar jag kort - kedja mot husväggen och jag lämnade platsen för hot 2. Det gick bra det med och domaren menade att han är en perfekt sökhund då han har liten skärpa utan kvarstående. Så var det skotten och här tyckte domaren att ev. ett lite hårstå rörde sig på ena örat, men det var nog vinden eftersom inget annat rörde sig då Rex inte reagerade alls!..... så skrattade han hjärtligt och menade att Rex var döv för skotten. 248 poäng av 300 möjliga blev resultatet! Jag har fått höra att det är de högsta poängen på Laekenois i Finland och Rex delar dem med Vajert Xplosive! WOW! Två hanar på samma poäng och båda med kennelprefixet Vajert. Det är väl glädjande!

Hämtade Raika för nu var det ju hennes tur. Först kontroll av öronmärkning och DET är ingen lätt procedur med Raika för hon kan inte vara stilla med huvudet. Dessutom måste hon försöka sitta i knä eller pussa lite..... Ut på planen för kontakt/hälsning och kamp - inga problem. Att Raika har mer skärpa i sig än Rex visste jag och det visade sig redan i kampen. Hon slet, drog och morrade trots att domaren höll för hennes ögon - so what sa hon jag skall ha den - och fick sin vinst =) Kälken var intressant hon studsade emot den och skällde - kom på att hon ju inte får skälla och vände upp mot mig - för att upptäcka att jag inget sa och då studsade hon mot kälken och skällde igen - för att vända upp mot mig och så höll hon på till dess kälken var nära nog - då hon helt sonika gick fram för att kolla igenom den. Hon lyft i burkarna som låg frampå och nöp lite i mössan också.... hahaha....
Hot 1 var ingen höjdare. Hon stod emot först men till skillnad mot Rex uppfattade Raika det som hot och backade undan varpå domaren slängde pinnen ifrån sig för att komma fram och hälsa. Ja det gick ju bra, med viss tvekan från Raikas sida. Dumpe blev lite olyckligt precis som för Rex. Raika travar fram för att nosa (dumma nyfikna hundar.... host, host...) och dumpe träffar hennes högra tass när den far upp varpå hon blev skiträdd - for iväg, välte ett hinder som stod som avdelare och gjorde en gir runt det för att genast vara tillbaka till dumpen! Bra tjejen - det duktigt. Tunnan var märklig och hon gick nästan baklänges för att se vart den tänkte ta vägen - rädd? nä inte nämnvärt! I mörkerrummet gick det betydligt snabbare för henne att hitta mig än för Rex! Hon - kluran - spårade nämligen bitvis! Vid husväggen och hot 2 visade hon åter att det finns mer skärpa i henne, men utan kvarstående, så domaren hade inga problem att gå fram när hotet lades ner. Skönt. Hon reagerade ungefär lika mycket vid skotten som Rex, dvs. inte alls! 169 poäng drog hon ihop och det var verkligen roligt. Domarna var imponerade över deras sätt, trevlighet och kamvilja samt deras snabba avreaktioner. Fick mycket beröm för dem. Medan vi står där och domaren berättar vad de sett under hennes test tar Raika upp kampen igen och går fram till en liten tjej (tror jag att det var) på så där en 4-5 år och ger henne kampen.... Åhhhh, ahhhh hördes det bland publikum. Goa tjej! När tjejen/killen tar upp kampen drar Raika försiktigt längst ut och nya åhhh och ahhh hördes.
När hon åter var i bilen gick vi för att äta hemmalagad frusen pizza... jo sant! Den hade inte tinat upp ännu, men vad gjorde det. Vi skar och lät bitarna ligga i solen och när den var mer kall än frusen åt vi och gott var det. Innan vi åkte mot Åbo och båten hem fyllde jag på.... just det... vatten och bromsolja (!). Stora kramkalaset började och sen for vi. Stannade efter ungefär samma tid som på morgonen och fyllde vatten. Passade också på att besöka hemlighuset för egen del. DÅ upptäckte jag hur röd jag var i ansiktet... oj då, minsann fått färg den här dagen. =9

När vi kört ombord och lastat in hundar och packning i hytten gick vi till middagsbuffén - ingen av oss kände någon direkt hunger men när vi kände doften av maten sa magen annat vill jag lova! Å så gott det var!! Vi åt så jag trodde att det skulle komma ut genom öronen och jag var sååååå sugen på sött/fruktigt, men det fanns inte en chans att få ner mer. Vi satt vid ett fönsterbord och nöjt av solnedgången och Finlands skärgård och maten. Ungefär 1,5 timme senare lämnade vi våra platser till andra ev. hungriga och masade oss iväg till taxfree för lite vin inhandling. Efter att ha lämnat "godset" i hytten gick vi till baren och dansen, men ingen av oss orkade eller hade lust att skaka lurviga den här kvällen inte. Vi gick upp till discot, men där var det helt dött, så återvände vi till hytten och kojade in - somnade ovaggad kan jag säga - bara för att vakna var gång Raika gav skall när någon gick förbi vår hytt och ev. råkade knuffa på hyttdörren på grund av runda sulor under fötterna - eller det kanske gungade.. vad vet jag...... det hände så där en 4 gånger under natten.... grrrrrr.......

2009-05-01 Som vanligt när jag skall iväg skall det ju hända saker. Den här gången var inget undantag heller! Sent i går kväll när Göte hämtade tonårstjejerna från discot i Hallsberg gick bilen upp på varm. Han stannade och upptäckte när huven öppnades att motorn läcker vatten. Fyllde på nytt och körde hem. Så på morgonen när jag, Angelica, Rex och Raika skall iväg öppnar vi huven och det vatten Göte fyllde igår var ett minne blott!!! In i huset, fram med petflaskor - så många vi hittade, fyllde dem med vatten och packade bilen full. Fyllde upp i kylarbehållaren och så rullade vi iväg.

Varför tänka tanken att man kanske skulle ställa in resan så man inte blir stående på vägen till båten eller en värre någonstans i Finland........

I Arboga tankade vi fullt, fyllde på vatten och bromsolja (!) så rullade vidare till mor i Stallarholmen. Väl där fyllde vi fullt med vatten igen - ungefär hälften hade läkt ut - och bromsolja (!) hm..... Rex och Raika lekte på baksidan, medan vi åt god mat, fikade och snackade. Rex gjorde sitt bästa för att få Monkan att kasta trasan eller bollen - i ett - han till och med kastade upp bollen i knät på henne flera gånger, släppte den stenhårda bollen på hennes fötter och studsade bakåt i iver. Galning!

Vi kikade på deras båt (viking) som blivit tjärad och tillfixad för sjösättning under helgen. Boy vad det luktade gott! Nya durkar och superfina åror. Dessutom har de fått hjälp att täta den bättre inför årets säsong. Under helgen blir det som sagt sjösättning och jungfrutur =) 

Så var det dags att åka vidare till Stockholm.

I Älvsjö tankade vi fullt och fyllde på vatten - ni börjar haja nu va? Det här med vattnet blir en följetång! Rastade hundarna och vidare ner till terminalen. Tog lite bilder under tiden vi väntade på incheckning..... och var står vi då.... som 4 bil i kön till den enda luckan som inte var bemannad denna kväll! Bakom oss började de köande lämna kön för att byta fil till nästa eller nästa därpå. Till slut insåg även vi att det nog inte skulle komma någon incheckare till den här linjen så vi och gjorde som de andra.

Vi fick en trevlig hytt på ett mycket bra ställe för hundarnas skull. Efter andra vändan till bilen var man ganska mör i kroppen. Vi gick upp på däck och tog lite bilder av solnedgången medan vi lämnade Stockholm och gled igenom den vackra skärgården.

Vi tog en fika och macka och sedan svirade vi om för lite partaj.... ja vi handlade lite först förstås. Sent om sider kom vi i säng för endast kort sömn - kan ju inte bli annat när man lägger sig tidig morgon snarare än sen kväll -  innan det var dags att kliva upp för stadig frukost inför dagens händelser. =)   

APRIL

2009-04-28 Idag var jag och Bizna till klubben och körde kontaktövningar och fritt följ. Det märks att Monica jobbat med det här tidigare - bra gjort =)

Så ikväll kom Angelica hem igen. Hon och jag åker till Finland för mentaltest på Rex och Raika till helgen - spännande! Hoppas också att vädret håller i sig så vi får chans att grilla och äta ute någon kväll innan det är dags att åka iväg. I morgon är det träning i Tripphult =)

2009-04-27 Det är helt underbart att sitta på verandan och se hur Raika och Brizna far omkring på tomten som galningar. Stora vårruset är i full gång och de har verkligen hittat varandra i leken. Brizna är så poppis i flocken att till och med Even leker med henne! Ja ni läste rätt EVEN LEKER!

I fredags var det så skönt väder att vi grillade och åt ute för första gången - på kvällen alltså! Cassandra gömde en leksak åt Rex på de mest märkliga platser, men han hittade den varje gång till Cassies stora glädje. Brizna roade sig med att försöka sno leksaken varje gång Rex kom farande med den från gömman, men si det gick inte och då for hon iväg för att tugga lite på Raika istället. När myggen blev för påstridiga - ja suck vi har redan mygg - flyttade vi in till stugvärmen. Helgen gick åt till att plantera och så! Morötter, gul lök samt en potatisrad sattes direkt på friland. Majs och blomfrön samt dill och lite annat smått och gått i krukor. I söndags hade vi åskskurar!! Fast utan åska då! Jag skulle ha ställt Raika i Västerås, men åkte inte då jag led av huvudvärk, som höll i sig mer eller mindre hela dagen - antagligen på grund av åsktrycket. Trist men så kan det bli i bland.

2009-04-20 I går kom jag hem från att ha kört ner Angelica till Olofström igen. Vi åkte ner i lördags och söndagen ägnades åt att storhandla - nu är det uppladdat i frysen och "torrskåpet" med käk så att hon kommer klara sig nästan fram till skolavslutningen. Hon kommer bara att behöva fylla på med färskvaror. Tyvärr blir det blir tyngre och tyngre att åka hem för var gång man är där nere och i går var det otroligt jobbigt. Hon har ju en jättejobbig period framför sig, nu när pollensäsongen drar igång, och jag oroar mig för hur hon skall klara årets säsong utan allt för stor frånvaro från skolan och dessutom träna, laga mat, diska, städa, tvätta........ 

2009-04-15 Idag var jag, Angelica, Rex, Raika, Gaïa och Brizna iväg på träning.

Uppletande för Brizna och Rex, som båda gick kanon. Har ni tänkt på att Laekenois är väldigt kamouflerad så här års? När vi laddade in bilderna i datorn tog det tog ett tag innan vi såg VAR Brizna var på bilden. hahahaha.....
 

Raika och Gaïa fick varsitt spår, och åter igen visade Gaïa vilken otroligt bra spårhund hon är! =) Raika var betydligt slarvigare - Å andra sidan har hon haft lite problem nu när vi kör IPO spår, det är inte alls detsamma som att köra skogsspår och Raika är fortfarande konfunderad även om det går bättre. =) När det gäller Gaïa tycks det inte spela någon roll om så spåret ligger på asfalt!

Efter fikat åkte vi in i skogen och hittade en jättefin plats åt Rex att göra ett par sökslag på -skönt att komma in i skuggan kan jag säga. Terrängen var jobbigt kuperad med höjd (snudd på 90 grader på sina ställen uppför berget) och stora mossbeklädda stenbumlingar över allt. Det blev allt att zick zacka uppför till figgen, vilket inte bekom honom ett dugg, men jag höll på att tuppa av på påviset när han ville ha med mig i samma hastighet som han själv kunde hålla....

Vi hade en mycket trevlig träningsdag och det var roligt att få med sig Angelica, som Rex inte haft som figge tidigare, dessutom fick vi ju bilder genom att hon var med. Förutom sökbilderna då, som jag tagit.

2009-04-13 Nu är hela landet vänt! Skönt att det är klart. De som har köpt huset bredvid oss kom över och hälsade. De är från Holland och redan förundrade över att allt materiel som ligger på tomten - skall bland annat bli en megastor veranda - får ligga ifred...... hade det varit hemma, sa han, skulle det varit borta om man vände ryggen till..... Vi förklarade att eftersom det ligger inne på tomten kommer det antagligen inte att bli snott. (hoppas vi nu förstås)

2009-04-12 Igår var hela familjen och alla hundar till Stallarholmen för familjeträff med påskmat. Underbart väder och riktigt VARMT på mors baksida! Vi "barn" ( = vuxna med respektive och barn samt hundar) hade lagat maten som dukades upp till ett knytis - GOTT. Sent om sider, som alltid, rullade vi åter hemåt. Härligt att höra hundar och barn snarka ikapp i bilen..... sövande också för den delen.

Idag har jag påbörjat jordvändning av trädgårdslandet - phu - så jobbigt och inte blev det bättre av att "svett helge" gjorde sitt bästa att värma upp luften och jorden. En och annan groggy humla vinglade förbi och myrorna har vaknat. Som bäst jag höll på där blev jag biten av en mygga!!! Ja ha ja, årets första myggbett - tack för det.   

2009-04-10 Idag for jag, Angelica, Jennifer och Raika till Kista för "lilla Stockholm" Tyvärr har ju Raika fällt av sig nästan all päls, men va sjutton, kul å få läsa vad Jesper Andersson tycker förutom det. Det gick väl bra - 1a i kvalité och 2a i konkurrensen slagen av vackra Hoi, så det var väl inget att orda om. OM det inte vore för att söta Raika fick för sig att NU äntligen är det lydnad som gäller.... hade jag problem att få henne att stå i ringen... eller hade jag problem..... suck.... till slut körde jag lydnad och gjorde ett ställande varpå hon stod still.... lääääänge - knas fia är vad hon är! När vi kom hem drog jag ner den stackars päls som inte redan lossat. Satt så löst att det inte tog någon tid alls..... Vi får väl se vad domaren i Västerås gillar henne som nakenfis.... hm.. host, host...

Så vill vi önska er alla en riktigt GLAD PÅSK!

2009-04-08 Idag var det åter dags för sök och uppletande i Tripphult! Glädjande dök också Susanne upp med sina hundar - kul! Tyvärr råkade hon öppna bakluckan utan att tänka sig för och hennes görnishane for ur bilen och flög på Rex........ hål i ena öronbasen blev resultatet, vilket inte verkade bekomma Rex nämnvärt då han gick ut på söket och gjorde kanon ifrån sig idag med!! Uppletandet likaså OCH han låg platsliggning med Carinas megastora Aussiehane - utan problem, lite pip bara - ja, jag andades inte förrän Rex var i bilen igen, men det talar vi tyst om...... Brizna gjorde kanonsök och drog nästan omkull mig på väg till uppletanderutan! Jättekul sa hon och satte iväg.... Jesus.. måste träna koppelträning..... Både Carinas och Susannes hundar gick det bra för på söket och spåret (Carinas ny parade Aussie fick ett spår idag - Vi håller tummarna för valpar i början av juni!). Det är verkligen roligt när det fungerar så bra för alla hundarna! Både Cassandra och Stephanie var med idag och vi hade hejdlöst roligt åt Stephanie som bara skulle vara med och valla uppletanderutan..... vet inte hur många gånger hon stod på öronen i skogen, hon var helt genomsvettig när vi var tillbaka till bilen i alla fall. Så när vi satte oss i bilen för hemfärd kom regnet! Hade vi tur eller..... =)  

2009-04-02 Igår var vi i Tripphult och körde sök samt uppletande. Trist att inte "folk" dyker upp...... man räknar faktiskt med dem i söket - det är liksom lättare med figuranter i skogen.....

Rex gick kanon både i söket och, vilket förvånade mig, i uppletanderutan! Killen har mognat rejält dessutom gillar han att bära saker! Gaïa kom minsann också ihåg vad uppletande var och även hon gick riktigt bra - visade på ihärdighet och envishet - grejen skall hittas!!!!

Brizna har kommit in i flocken utan problem. Ner trimmad till nakenfis visade också hon att hon minns vad uppletande är för något. Hon har en rasande fart i skogen och vi höll andan när hon bara ett par cm till godo vek undan från en frontalkrock med ett träd..... Galning! Eftersom det var en solig, vårig dag så passade jag på att fota lite - se sån´ stil hon har! Tack Carina för en underbar dag i skogen - ses på onsdag!

MARS

2008-03-27 Igår hämtade Susanne och Joachim hem Daphne igen... Saknar henne oerhört mycket redan! Ultraljudet vi gjorde den 25/3 visade att hon är tom - som befarat - trots tecken om annat. Nu går hon över till Susannes ägo eftersom hon blir 5 år i juli och inte hinner går upp i löp igen innan dess = Jag kan inte göra någon omparning. MEN - Susanne och Joachim har pratat om det här och eftersom jag "bara" fått 3 valpar totalt efter Daphne, så hade de en överraskning till mig när de kom igår. Nej, jag får inte låna henne för en omparning eller köpa en kull, däremot ger de mig en tikvalp efter henne när de tar en kull! OCH Jag får välja först! TACK GOA, SNÄLLA, GULLIGA ni för den underbara omtanken - det känns som "ett litet plåster på såret" och en chans för mig att trots allt bevara den här linjen.

Raika skall paras vid nästa löp. Den planen låg redan fast, innan det här beskedet med Daphne kom, men nu måste jag göra valet mellan de hanar jag har kikat på.....  När det är gjort skall jag sätta mig ner och fundera på hur jag skall gå vidare. Så mycket kan jag redan nu säga att Hakons ägare och jag redan är överens om en ny parning (gjordes upp när vi var där OM det nu inte skulle bli valpar den här gången). Tiken skall först röntgas och vara fri förstås smiley

Jag, som viking, borde väl också veta att man inte gnäller på vädergudarna..... nej, offergåvor skall de ha... inte säga att Kung Bore inte kan sitt jobb för då blir det som det är ute nu SNÖSTORM! Plogbilen åkte förbi för en timme sedan och det syns inte längre att han faktiskt plogade vägen!!!! Så satt jag och tänkte att eftersom det verkar omöjligt att få snö lagom till advent, jul och nyår, men betydligt lättare närmare påsk (minns förra året) så varför inte byta helgerna med varandra.........?!!!!!

2008-03-26 Fick idag glädjebesked från Sari i Finland - Kennel Rupurakin - att Valkohampaan Hildur (Hakons syster) är dräktig och den blivande fadern är Quint Vår Letsager! Nedkomst kring 2 maj. Lycka till med de små liven smiley
Länk till Saris kennel kommer upp så fort hemsidan är klar!

2008-03-23 Så har jag fått en ny utmaning.
Den här gången kommer den från Lollo: http://www.forzageran.se/ 
Tack för den! smiley

Så här lyder hela utmaningen:
Regler: Det här är svårare än vad du tror!
Kopiera detta till din blogg/dagbok, utmana 5 personer och berätta det för dom. Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn. Alla svar måste vara riktiga, inte hitta på ord! Om personen som utmanade dig börjar på samma ord som ditt, får du inte ge samma svar som han / hon har gjort. Du får inte heller skriva samma svar 2 ggr eller skriva ditt eget namn som svar. Lycka till!!

1. Vad heter du? Svar: Linnéa
2. Ett ord på 4 bokstäver: Svar: Lins
3. Flicknamn: Svar: Lisbett
4. Pojknamn: Svar: Larry

5. Yrke: Svar: Lokförare
6. Färg: Svar: Lejongul
7. Klädesplagg: Svar: Långbyxor
8. Mat: Svar: Lax (Ugnsbakad eller grillad)

9. Sak i badrummet: Svar: Lila badlakan
10. Plats / stad: Svar: Lindome
11. En orsak att vara sen: Svar: Luriga djur som behagar rymma från tomten... grrrr
12. Något man skriker: Svar: Lägg av!  

13. Film: Svar: Landet för länge sedan
14. Något man dricker: Svar: Likör (gärna med kaffesmak!)
15. Band: Svar: Lasse Stefanz (asg. det första som poppade upp!)
16. Djur: Svar: Lama

17. Gatunamn: Svar: Lodjursvägen
18. Bil: Svar: Lotus
19: Sång: Svar: Lusse lelle, Lusse lelle 11 nätter före jul....
20. Aktivitet med mer än en deltagare: Svar: Lidingö loppet

Jag utmanar:

Lotta: Kennel Mys lya
Tarja: Kennel Turning Leaf´s
Maria: Kennel Sinanju´s
Carina: Kennel Cajiro´s
Susanne: Kennel Ruby River´s

Good luck tjejer!

2009-03-21--22 Denna helg har Angelica tävlar i junior SM. Poängen blev inte vad hon hoppats på, men så går det ju ibland. Hon tog sig dock till 16-dels final där motståndet, gamla klubbkompisen från Hallsberg, var för hårt även om det var bra nära =) Finalskjutningarna i fristil, kanske en liten chock för Angelica som inget visste, görs på så kallad tre-spot (tre små måltavlor på tapeten istället för en enda - se bilden. Den översta är tre-spot och den undre en vanlig tapet.)! Nåja, nu har hon gjort det också........ ;-)

2009-03-20 Carina låter meddela att första huggormen är sedd..... blä.... Visst, vårtecken om något, men nej tack om ni frågar mig.....

2009-03-11 Idag har jag varit hemma hos Carina på kennel Cajiros. Förutom fika och goda smörgåsar tittade vi över hemsidan och planerade för träningarna framöver. Blir kanonbra! Tack för en trevlig dag =) !

2009-03-10 Ja, inte vet jag men i går på morgonen tyckte jag att det verkade som om Daphne var lite illamående. Hon åt sin frukost, men inte gärna om jag säger så. Lika vid middagen.... ingen vidare matlust alltså. Så i morse, efter att jag lämnat Stephanie på dagis, kom inte Daphne och mötte mig vid dörren som hon brukar.... hon sov! Kallade på henne för en snabbkiss innan frukost. Hon åt men, precis som igår, utan större lust. När skålen var tom och hon druckit vatten släppte jag ut henne för vår morgon promis.... och vad gör hon? Ut på gräsmattan för att lägga upp hela frukosten! hm...... kan det vara så ... eller är det bara jag som så gärna vill se tecken...... Efter promisen fick hon en giva, men åt kanske 15 kulor på sin höjd och gick sen och la sig igen. hm............. Har beställt tid för ultraljud så den 25e vet vi med besked.

2009-03-09 Efter dagens lång promis i solskenet - brr så kallt nere vid sjön - plockade jag fram kameran för att få lite färska bilder på goa Daphne.

Dessutom bara MÅSTE jag ju "knäcka" alla med vårtecken och NU NI får ni allt svårt att bräcka dagens bilder..... hehehe .... aj min panna..... Japp ni ser rätt! tulpanblad!!

Och bara för att retas lite till - när jag ändå är igång menar jag - så kommer här en bild till..... Gul stockros minsann... he he..... Hörde också på radion att det nu är officiellt vår - nere i Jönköping då alltså. Temperaturen har varit över 0 grader i en vecka, så vårkravet är därmed uppfyllt.

2009-03-07 Idag var det årsmöte på AfBV, något som 2 promille av klubbens medlemmar anammat..... host, host.... Mötet löpte undan smidigt och det var sannerligen trevligt att vara med om prisutdelningen av "Årets Belgare" i olika kategorier. Tänk att en Belgare ÄNTLIGEN -sorry- petat ner Schäfrarna från pallen på NM för polishundar! Väl värt att nämna =)

Fick också ett trevligt SMS av Angelica idag. Hon har tävlat igen och klämde till med nytt personbästa och nytt klubbrekord! YEA! Du rockar tjejen =))))  

2009-03-03 Kung Bore är svag...... bara att konstatera för all den snön som kom igår är mer eller mindre borta och kvar är en livsfarlig isbana att slira runt på. Att gå till brevlådan är förenat med livsfara och kanske en betydligt säkrare uppgift med skridskor på fötterna....

2009-03-02 Så är vi inne i ny månad och det är märkligt att vädret då bestämt sig för att vi "glömde" visst vintern. Med andra ord gör Kung Bore allt för att rätta till det = vi har snöoväder här! Så finns det ju dem som pratar om krokusar...... hm......

FEBRUARI

2009-02-28 Angelica betydligt piggare och jag med för den delen, så i bilen på väg till tävlingen snorade vi ikapp kan man väl säga. När vi kom fram fick vi en mindre panik attack. Hennes tränare Håkan hade sagt att det inte fanns några platser kvar i första omgången så hon skulle skjuta i andra. Väl där visade det sig att hon visst fått plats i första och att de hade funderat på vart hon tagit vägen!!!!!! Nu är det rådiga människor som har hand om SM så plats fixades fram och hon kunde lugnt plocka upp bågen och värma upp för inför skjutningen. Personbästa och nytt klubbrekord blev dagens resultat samt ynka 3 poäng från dagens mål - kanonbra gjort! Grattis tjejen =)

2009-02-27 En om möjligt ännu mer förkyld Angelica kom hem för att tävla SM i helgen. Vansinne att åka upp med feber och förkylning. Stoppade henne i säng med Alvedon så får vi se hur det blir med tävlandet i morgon dag.

2009-02-26 Stort rungande TACK till Sari och Hannu, Esa och Maarit samt förstås ett extra väl värt tack till Kirsi och Toumo med familjer för att ni gjorde vår resa så minnesvärd! Nu håller vi tummarna att Hakon och Daphne blir föräldrar i slutet av april.

2009-02-25 Rullade av båten och vad skådade mitt gröna öga...... ingen tullhus kvar?! Tur då att det var gott om poliser på plats! Haffade en och frågade var jag skulle göra av hälsodeklarationen och det visste han minsann inte, men jag kunde ju få blåsa när han ändå stod vid bilen..... det var ju typiskt att kalla till sig just den polisen...... Fast det visade sig att de hade nykterhetskontroll och ALLA som kom av båten i fordon åkte på att blåsa, så det var ingen som slapp undan. Vi åkte ner till mor i Stallarholmen och åt kalops till lunch innan vi for vidare hemåt. Har en märklig känsla i kroppen och var helt slut när vi "snubblade" in hemmavid. Vartefter kvällen gick blev jag mer och mer förkyld - snuvig, febrig och nysattacker.... suck fattas bara det.

2009-02-24 Hemfärdsdag. På förmiddagen kom Kati med Fata Morgana på besök. Vi lekte i snön och hon är jätterolig. Så blev det fika och massor av hundprat, parning, uppfostran och träningsprat förståss. Sen packade vi bilen för avfärd till Helsingfors för hemresa - tyvärr - för vi hade gärna stannat längre.
Vi installerade oss i hytten och gick sedan för att shoppa. Efter handlingsturen tog vi en iskall runda på däck med Daphne så var det dags för middag. Buffé även på hemresan. Gott och väldigt lugnt. Det blåste lite och man kände tydligt att det gungade men det var inte så det störde. Under kvällens gång var vi på discot och skakade de "lurviga" eller ute på däck med Daphne. Vi la´ oss ganska sent och jag hade väldigt svårt att sova.

2009-02-23 Vi är precis hemkomna från veterinären där vi tagit progesteron prov på Daphne för att se var hon ligger. Kvällens hemfärd med båten är framflyttad till i morgon. Nu är det bara att vänta på resultatet av provet...... Provsvaret kom på eftermiddagen och Daphne är över i löpet.... Nu är det "bara" att hålla tummar och klor för att det har tagit. Dagens rätt var en otroligt god soppa med rådjurskött, potatis och rotfrukter samt grönmögelost i. Till efterätt serverades en supergod äppeltårta. Kan tänka mig att stanna här för den goda matens skull. På kvällen satt vi och pratade med gott vin i glasen.

2009-02-22 I stålande solsken åkte vi hem till Hakon med familj för ny parningsdate. Deras barn var ute på pulkåkning och i (bokstavligt talat) stora spisen på veden puttrade en hemmagjord ärtsoppa. Den var delikat kan jag säga och till kaffet åt vi semlor ala Finland. Inte alls som våra, men välsmakande. Jennifer är lite rädd att denna resas goda maträtter, efterätter och bullfat gjort att hon ökat i vikt...... hahahaha......


2009-02-21
Vilken dag!!! Det här blev dagen jag sent kommer att glömma - om alls! Det har alltid varit en dröm att få åka hundsläde och vid något tillfälle nämnde jag det för Sari. Hon berättade då att hennes familj skulle upp till Lappland och åka i december (2008). Dessutom har hon goda vänner som tränar och tävlar i spannkörning. Inte ett dugg avundsjuk satt jag sen här hemma mellan jul och nyår och dreglade över bilderna hon skickade.......

Så dagen innan avfärd till Finland för parning berättar Sari att hon ordnat, med hjälp av sina goda vänner, att vi skulle få åka hundsläde efter Huskeys!

När vi anländer är vi minst lika exalterade som hundarna - vi för att vi fått denna chans och de för att det vankades släddragning. Snön dalade långsamt ner i stora flingor och då och då tittade solen fram! Helt OTROLIGT vacker vinterdag alltså. Det är ett fasligt liv på hundarna - de hoppar och far och försöker starta släden själva - kanske tur att den var fastbunden i bilen. Så släpper man på förtöjningen och ger kommando och "off they go" - det blir knäpptyst. Även på hundarna som är kvar i lägret tystnar!   

När man satt där i släden och endast hörde suset av vinden, medarnas ljud mot snön och hundarnas flåsande - stannade tiden - jag bara väntade att en stor älg skulle kliva fram ur skogsbrynet och blänga misstänksamt mot ekipaget som kom farande i skogen (det kom ingen älg - men väl solen) Naturupplevelsen var enorm! Rätt som det var så drog den bakre hunden sin tunga mot snövallen i förbifarten och lämnade efter sig en urgröpt linje utmed färdriktningen - han drack! De andra hämtade upp snö lite då och då i samma syfte - att släcka törsten - utan avkall på farten!

Vi kom tillbaka till lägret och jag kände mig alldeles rusig. De böt ut de bakre hundarna i spannet och det var Jennifers tur att åka. Under tiden gick vi in i stugan och fyllde på mer ved i vedspisen. Sari började värma på den mat vi hade med oss till  lunch. Medan vi stod hos hundarna i lägret och diskuterade avel, val av kommande ledarhundar ur kullar osv. hörde vi spannen med Jennifer kom tillbaka och gick ut på vägen för att möta dem...... hon LÅG ner i pulkan.... hahahaha.... i guppen utmed färden hade hon lättat var gång och åkt ner en bit i taget så att hon till slut blev liggande..... Tyvärr blev turen kortare för henne då hon frös så om händerna att Kirsis man vände om tidigare. Så kom då nästa höjdpunkt! Kirsi drog ner spannen till 4 hundar och böt ut ledarhanen mot en av tikarna som inte hade fått sin dagsfärd ännu, och samtidigt meddelar hon att det var JAG, MOI, ME som skulle få prova att köra spannen. Det var hejdlöst kul och lite läbbigt när vi for in i skogen, men Kirsi menade att jag hade fallenhet för det här så egentligen skulle jag haft 6 hundar i spannen!
Efter slädturerna gick vi in i stugan och avnjöt underbar lasagne, sallad, lapsk ostbröd (ungefär som ostkaka fast i pannkaksform) med hjortronsylt och gott vin. Till kaffet hade Sari gjort citronmousse. OJ vad gott!
Så var det tyvärr dags att bryta upp och efter stort kramkalas och miljoner tack fick vi lov att baxa loss den lilla spets Jennifer kärat ner sig ur hennes famn för att packa in oss i bilen för avfärd till Sari och invänta Hakon med familj. TUSEN MILJONER TACK till Kirsi och Tuomo med hundar för att vi fick den här chansen och tusen tack för ny inbjudan - den kommer vi med säkerhet att tacka ja till =)  

 

Hakon med familj över till oss på eftermiddagen. Det är trevligt att se att Hakon och Daphne verkligen tycker om varandra och de är väldigt fina ihop. Idag lekte de väldigt mycket med varandra mellan "akterna". Grannarnas ena rottweiler började plötsligt yla.... betyder det optimal dag? Helt slut efter alla intryck denna dag var det inte svårt att somna alls. Vågar lova att jag log i sömnen hela natten.

2009-02-20 Efter god frukostbuffé lastade vi in allt i bilen och åkt av båten. Nu är vi på väg till Hamina och första träffen med Hakon och hans familj. Skall bli spännande att se hur Daphne gillar sin tilltänkta. Inne i Hamina stannade vi och frågade ett äldre par efter vägen den sista biten. Jag anade att jag kört för långt eller snarare fel i rondellen, men fattade inte riktigt vart jag skulle svänga och åkte därför rakt fram - in på en parkering utanför mataffären och haffade där detta par. Ingen av dem kunde engelska så det blev ju svårt för dem att berätta hur vi skulle köra. Att vi var väldigt nära rätt gata förstod jag i alla fall. Men säg den finne som inte är rådig - mannen visade med kroppen att vi skulle följa efter dem. Sagt och gjort. Snart var vi på rätt väg men han körde höger istället för vänster på gatan vi skulle till och när han skulle vända bilen kör han ner höger hjul i diket och fastnar i snön!!! Det var ju bara att hoppa ur bilen och försöka knuffa upp hans bil på vägen igen - lättare sagt än gjort. Frun bröt av en större tallgren och försökte använda den som hävstång under fronten..... hm.. ja.... bad att få den och tryckte in den bakom hjulet som bara spann. Två knuffar så var han uppe på vägen igen! Sen åkte vi bara ett par hundra meter åt rätt håll på gatan så hade vi Hakons hus där. Kitos säger vi till paret. Hakon blev av med oskulden och efter det åt vi en mycket god middag bestående av älggryta, potatismos och sallad. Till efterrätt hade Maarit gjort en tårta med citronsmak och hjortron på - mums. Vi lät Daphne och Hakon "roa" sig igen och åkte sedan hem till Sari.  

2009-02-19 Nu är vi installerade på båten. Jag hoppas att jag skall kunna uppdatera dagboken mer eller mindre varje dag OM jag får tillgång till internet. Provade med mobila bredbandet på båten men det kopplades aldrig upp. På båten åt vi god buffé och sedan gick vi på paradgatan och fönstershoppade. Efter avrastning av Daphne på däck i snålblåsten var det skönt att komma in igen. Vi gick upp till discot och dansade halva natten. Vi hade riktigt roligt! 

Ja, ja - fungerar det inte så får ni hålla er till tåls till dess vi är hemma igen.

2009-02-18 I går åkte vi ner till Drömmeshult och hämtade Daphne =)
Idag springer vi runt som irrade hönor letar strumpor och andra klädesplagg inför packningen...... man skall också hitta väskan...... förväntningarna inför resan börjar kännas i magtrakten - förutom resa, parning och allt annat skall vi nämligen få åka HUNDSPANN efter tävlings Huskeys när vi är där!

2009-02-08 Idag firar vi Cassandra som fyller 7 år! Äntligen säger hon, som har räknat ner dagarna sedan julafton! Nästa söndag, 15 februari, har vi öppet hus för Cassandra från kl. 12.00 Välkommen alla som har tid och lust!  

I går ringde Susanne och berättade att Daphne har startat sitt löp!! Nu blir det resa till Finland och Hakon om 12 dagar   ÄNTLIGEN!

2009-02-02 Idag kom utmaning från Callencos. Hm... tänkte jag, det har vi ju redan fått... suck säg inte att det skall bli kedjebrev av DET också..... men, men jag är ju inte den som är den, så jag gick in på Callencos blogg och läste vad utmaningen handlade om. hahahahaha... jätterolig ju! Klart jag antar den utmaningen och rafsar som bäst i bilmappen. Festligt. Då skall vi se vilken bild som kommer upp..... 

Så här ser utmaningen ut:
Gå in i mappen mina bilder.
- Gå till den sjätte mappen och välj därefter den sjätte bilden i den mappen.
- Visa bilden på bloggen/dagboken och skriv något om den.
- Invitera sex stycken nya till att vara med på utmaningen.
- Länka till dem, och låt dem veta att de är utmanade.

Oj Då! Den här bilden är det! WOW. Det är en bild på vår grundtik. Paradise Lady "Effi" som kom till oss 1993 från Norge. På den här bilden är hon 4 år.

Effi var en tik som definitivt lärde oss flockledarskapets betydelse, men också att klippa moment i beståndsdelar vid träning, att vara steget före och påhittig som få (hon var ju det själv!) och hon gav oss möjligheten att upptäcka uppfödarens värld. Begrepp som genitik, dominanta och recessiva anlag, fenotyp och genotyp ingick i vokabulären helt plötsligt. Hon öppnade med detta också en dörr till en annan del av världen än den man möter på tävlingar och utställningar. Många av de uppfödare och Laekenois ägare vi träffade då, är fortfarande varma vänner till hela familjen. Det finns väldigt mycket att säga om denna tik, men det får räcka så här och med slutorden att vi fortfarande pratar om Effi och har henne i våra hjärtan.

Så dags att invitera sex stycken att vara med på utmaningen.. då skall vi se vad vi kan hitta på.... Kör ole, dole, doff.... och hoppas att de vill anta utmaningen =) Lycka till!

Mys Lya
Turning Leafs
Sinanjus
Irdalen´s
Catri
Ruby River´s

JANUARI

2009-01-28 Så, nu har vi pratat sex och samlevnad med Cassandras nalle...... jo! det är alldeles sant!! Anledningen är den upplysning som Cassandra kom med i går eftermiddag.

Hon kommer till mig med en nalle instoppad under tröjan. Hon håller ena handen under "magen" och den andra i ett fast grepp om armen till sin stora nalle (a 1,20 hög)
- Mamma
- Ja vad är det?
- Jag kan inte leka med min nalle längre...... Håller upp stornallen mot mig och skakar i armen...... det går inte för varje gång blir jag gravid!
- Va sa du?
- Ja, det här är nummer 8 .... klappar sig på magen... och vet du hur jobbigt det är med 8 barn? (nä, det kan jag ju inte säga att jag vet för jag har ju "bara" 4)
- Vi får gå ner till pappa och prata om saken säger jag samtidigt som jag gör allt för att hålla skrattattacken på avstånd.
- Ja, det gör vi för det här går inte längre. Pappa! ropar hon när vi går nedför trappen.
- Göte, vi måste snacka sex och samlevnad med Cassandras nalle.....
Va?
- Ja, hon säger att hon kan inte leka med den längre för hon blir gravid varje gång... (det gick inte att hålla sig längre än hit...... hahahahahahaha......Götes blick var obetalbar....... my God vad får hon allt ifrån...... hahahahaha - Cassandra? Jo, hon skrattade lika mycket hon när hon såg Götes min, så drog hon fram nallen från tröjan och sa ups där kom den, måste mata nu, så sprang hon en trappa upp... någon med lätta förlossningar eller.... hm....)

2009-01-27 Jämmer och elände - får man tycka det? Jo det får man när bassiluskerna  slagit sina virusklor i HELA familjen. Cassandra hade precis blivit frisk från förra förkylningen och nu börjat om, Stephanie har en som pågår och - antar jag - fyllt på den nu då, Jennifer har en hemsk hosta och Göte, som var dålig före jul, är det igen. Visserligen har han fått det lindrigast av oss.  Inte klarade jag mig heller den här gången..... tyckte för ett tag sedan att det nog var något på G då jag frös så, och hade lite ont i halsen, men det gick över.... he he trodde du ja sa bassilusken och invaderade hela mig i ett svep.

Eftersom läget är som det är, så undrade jag lite smått om vi skulle ha en tävling så här på Götes födelsedag, för att roa oss så gott vi kan liksom.

Jaha, sa han, vad skall vi göra då?
..... nysa ikapp!   Snorigast vinner!

nä hä... inte det inte.... nä nä - ok vi får väl fira oss själva när vi kryat på oss igen då. 

2009-01-24 Den utlovade snön lyser med sin frånvaro ...... stormen däremot fick vi - igen. Vägarna här omkring är snorhala och det har varit många olyckor de senaste två veckorna i trafiken med tragisk utgång i många av fallen.

  Att gå en sväng med hundarna är förenat med livsfara då underlaget bjuder på ren is! Till och med hundarna tycks ha insett halkan för de tar det betydligt varligare ute. Om vi nu inte skall få någon vit vinter kan det lika gärna vara helt vi vill ju inte ha en upprepning på förra året då vintern kom till påsk (skumt) - nä, nu önskar vi vårblommor och ökande värme istället för det här gråa, hala och trista vi dras med ....... och att Daphne skall komma igång med löpet förstås ........

2009-01-19 Det händer saker i Laekenois världen som ger kalla kårar utefter ryggraden..... Inte nog med Izors tragiska bortgång (ryser) så har vi precis fått veta att Sunred´s Bamse (bilden) inte längre är i livet. Sören hittade honom död i hemmet när han kom hem från jobbet häromdagen! En ung hane som "bara" dör? Dödsorsaken är inte fastställd ännu.

Nu räcker det! Det får banne mig vara stopp på tråkigheter ett tag nu! Nu vill vi ha lite glädje, framgångar och roliga händelser tilldelade. Bilderna på Missy, som vi fått av hennes nya ägare - Janne & Helene, kom i rättan tid. TACK så hjärtligt. De är underbara! "Slängde" genast upp ett av dem på startsidan.

Nu så, Daphne, vill vi att du sätter i gång ditt löp så vi får åka och träffa Hakon och alla andra i Finland som väntar på oss!

2009-01-12 Optimal dag och ny sats =) Nu du Mary (kennel Pokénas) får du att göra från 15-16 mars och framåt - hoppas vi! (Stamtavla - här) Even... ja han ser ut att liksom inte ha riktig kontakt med jordskorpan längre ...... rosa moln kanske?

2009-01-10 & 11 Här rök den med besked..... oskulden alltså..... ja inte min .... hm....... utan Evens alltså. Ännu mer korrekt skall förstås vara att BÅDAS oskulder försvann i ett svep - för Xena har ingen hon heller längre.  

2009-01-01 GOD FORTSÄTTNING PÅ NYA ÅRET! 

Idag har jag gjort den obligatoriska tillbakablicken på det gångna året i ett försök att summera de händelser som varit . Det har hänt massor vilket ju inte är så konstigt när man går genom livets olika skeden. De flesta, kanske största, händelserna har inte varit just kennelrelaterat, men nog har 2008 bjudit på en hel del av allt. Familjekonstellationen har stått för den största förändringen genom att Angelica flyttade ner till Olofström för att gå på bågskyttegymnasiet och det har gått bra för henne - som vanligt höll jag på att säga...... .

Kennelrelaterat då. Ja, Skånelägret blev inte av för vår del på grund av diverse hinder i vägen, som i sista stund ändrades igen och ursinnig kunde jag konstatera att jag hade kunnat åkt...... om jag vetat...... suck...... Brizna ställdes på WW och blev 2a bästa juniortik. Ett underbart bra resultat (är riktigt stolt och nöjd med alla deltagande vajerthundarnas reslutat) och hon skötte sig med bravur trots höglöp! Dessutom gjorde hon sitt Mh sent på året och det gick riktigt bra för henne. Årets "flopp" får väl Raika står för....., genom att på första lydnadstävlingen göra de sämsta resultatet jag någonsin haft under lydnadstävlingarna genom åren. En STOR skillnad var dock att hon gjorde det för att hon var FÖR HET........ =)) och DET är ju positivt egentligen! I övrigt är hon ju ställd under året med bra resultat - duktig tjej! Årets "tappa hakan av förvåning" står Gaïa för ... Samtidigt som Raika, Rex och Roweena gjorde hon Mh under året som gick, men till skillnad från deras super MHn var hon mycket märklig under hela banans gång och beskrivaren tyckte dessutom att hon var skottberörd! VA? men vi har varit på klubben under skotträningarna och inte en enda gång har hon visat något...... Va f-n hände?

Det finns en hel del Vajerthundar med ägare som visat framtassarna under året! Alla, inklusive händelser, kan ju inte namnges här och nu, för då skulle jag nog sitta här till i morgon eller så..... (hoppas ingen känner sig förbigången nu...) framgångarna har funnits att läsa om på grattis sidan och deras egna sidor och jag hoppas att ni alla fortsätter att berätta om era förehavanden! Vill passa på att tacka alla vajerthundägare för allt ni gör med era hundar OCH att ni gör det så bra dessutom! !

2009 då.......

Ja, jag har ju också funderat på hur 2009 (förhoppningsvis) skall se ut. Ett par saker är inplanerade sedan länge och kanske den eller snarare DE största är tre resor till Finland! Den första är förstås parningsresan med Daphne (åh....valpdoft igen..... längtar ), den andra resan sker i maj då Rex, Raika och Gaïa skall dit..... spännande... och den tredje blir till Nordisk Vinnare (hoppas jag!) Jag hade också tänkt att 2009 skall bli tävlandets år. Lydnad, spår och förhoppningsvis även sök med Rex!

Läger i Skåne skall det bli detta år i alla fall (vete sjutton vad jag gör om något händer som stoppar det ).

Tumhållningen har redan startar för att planerna för året skall bli av och framför allt att det blir som jag hoppas resultatmässigt!